Tarım Bakanlığı, inek doğum yaptığında 104 YTL yardım yapıyor. Oysa sigortalı kadına verilen süt yardımı 58 YTL"de kalıyor

Yasalaşmayı bekleyen Sosyal Güvenlik Reformu, kadına inek kadar bile değer vermiyor. Yeniden Meclis"e gönderilecek olan Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı"nda sigortalı kadına, Tarım Bakanlığı"nın doğum yapan ineğe verdiğinden bile daha düşük rakamda süt parası ödenmesi öngörülüyor.
Tarım Bakanlığı, inek doğum yaptığında 80 YTL yardım yapıyor. Hatta bu rakam, iyi bir inekte 104 YTL"ye kadar çıkıyor. Fakat sosyal güvenlik reformu, kadına bunu çok görüyor ve doğum yapan kadına verilecek yardım 58 YTL"de kalıyor. İşte yeni yasanın getirdikleri:
* Reform, "çalışan kadını" cezalandırıyor
Yeni reformla, çalışan kadına dul aylığı yüzde 25 eksiltilerek verilecek. Çalışan, üreten bir kadına vefat eden kocasından dolayı alması gereken dul aylığının sadece yüzde 50"si ödenir. Oysa çalışmayan veya kendi çalışması nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olması halinde yüzde 75"inin ödeneceği öngörülmektedir. Bu şekliyle reform, çalışan kadını cezalandırıyor.
Yıpratıcı işlerde çalışanlar erken emekli olamayacak
Başta cezaevi çalışanları, sanatçılar, uçuş personeli, posta dağıtıcıları ve gazeteciler olmak üzere bazı mesleklerde çalışanların kazanılmış haklarına önemli bir darbe indirilecek.
n Gurbetçi işçi mağdur olacak
Mevcut yasayla yurtdışında çalışan işçiler emeklilik hakkına kavuşabiliyordu. Ancak yeni yasa tasarısına göre, emeklilik primini işveren ödemeyecek, işçiler kendi primlerini ödeyecekler.

Evlenen malul çocuklarına aylık ödenmeyecek

* İlk defa sigortalı olan kişilerden yaşlılık aylığı bağlananlar, bundan böyle sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışamayacak.
* Eğer sigortalıysanız ve evlenmiş bir malul çocuğuysanız, bakmakla yükümlü olan kişi listesinden çıkarılıyorsunuz.
* Bağ-Kur"lularda destek primi olarak emekli aylığından alınan tutar 100 YTL"ye çıkarılıyor