Şubat ayının başında yüzde 18'den yüzde 8'e düşürülen ve 30 Eylül'e kadar uzatılan KDV indirimiyle sektörün iyi bir dönem geçirdiğini söyleyen Bursa Mobilya Dekorasyon Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (MODSİAD) Başkanı Tamer Bulut, vatandaşlara eylül sonuna kadar indirimli fiyatlardan yararlanmaları çağrısında bulundu.

KDV indiriminin başladığı şubat ayının ilk günlerinden itibaren mobilya satışlarında yaklaşık yüzde 40 artış yaşandığını ifade eden Bulut, özellikle mayısın ortasına kadar satışların çok hızlı geçtiğini kaydetti.

Bulut, sonraki süreçte KDV indiriminin 30 Eylül'e uzatılmasıyla vatandaşların biraz yavaş hareket ettiğini dile getirerek, "İndirimin son günlerinde satışların yeniden artmasını bekliyoruz. Bu ayın son günleri hareketli geçer." dedi.

Vatandaşların bu indirimli günleri kaçırmayacağını ümit ettiklerini, kendilerinin de indirimin sürekli olmasını istediklerini aktaran Bulut, şöyle devam etti:

"KDV indiriminin satışlara ve sektöre çok büyük faydası oldu. Aynı tekstil sektöründeki gibi bu indirimin yüzde 8'de sabit kalmasını istiyoruz. Bu indirimin yüzde 10'da sabit kalacağı yönünde haberler alıyoruz. Yüzde 8 veya 10 oranında sabit kalacak şekilde bir çalışma yapılırsa bizim sektörümüz için memnuniyet verici bir durum olur."

"Genç nesilden arkadaşlar yetişmiyor"

Bulut, sektörün önünde çok büyük engellerin olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"Kalifiye eleman bulmakta sıkıntı çekiyoruz. Devletimiz bu sektöre bir hedef koydu. '10 milyar dolar ihracat yapacaksınız' dedi. KDV'nin önemi var ama asıl önemli olan katma değeri yüksek ürün üretebilmek. Bu sektörün kalifiye elemana ihtiyacı var. Yani el işçiliğiyle yapılan ürünlerin üretilmesi konusunda sıkıntılarımız var. Sadece makinenin yaptığı ürünlerle katma değer sağlanamıyor. El işçiliğini katmak gerekiyor ama el işçiliğini katacak elemanlarımız yok. Şu anda ustalarımızın yaş ortalaması 45 ila 55. Yavaş yavaş işi bırakıyorlar. Genç nesilden de bize uygun arkadaşlar yetişmiyor. En büyük sıkıntımız bu."