Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) Başkanı Nuşin Oral, büyük marketlerde sodalı, meyveli ve kolalı gazozlarla ilgili KDV indiriminin uygulanmasının kaçınılmaz olduğunu belirterek, “Nitekim, üyemiz olan büyük market zincirleri yeni yılla birlikte vergi indirimini uygulamaya başlayacaklar” dedi.

Geçen yıl hazır giyim sektöründe de yüzde 10"luk bir vergi indirimi uygulandığını anımsatan Oral, organize perakende tarafında bulunan tüm hazır giyim markalarının bu indirimi tüketicilerine yansıttıklarını, bunun en önemli göstergelerinden birisinin ise son 2-3 yıldır hazır giyimde fiyatların geriye gitmesi olduğunu kaydetti.

Kayıt içi faaliyet gösteren tüm perakendecilerin şeffaflığı esas aldığı göz önünde bulundurulduğunda büyük marketlerde sodalı, meyveli ve kolalı gazozlarla ilgili KDV indiriminin uygulanmasının kaçınılmaz olduğunu ifade eden Oral, AMPD üyesi büyük market zincirlerinin de yeni yılla birlikte vergi indirimini uygulamaya başlayacaklarını bildirdi.

Bir kutu kola 1 YTL"nin altına inecek

Migros"un internet sitesindeki liste fiyatına göre halen 1 kutu Coca Cola 1.05 YTL"ye satılıyor. 6"lı paketin fiyatı 5.85 iken 8"li 330 ml"lik kutu kolanın fiyatı 7.59. KDV"nin yüzde 18 yerine yüzde 8 olarak uygulanmasıyla birlikte 1 Ocak"tan itibaren 1 kutu kolanın fiyatı 96 yeni kuruşa inecek. 6"lı paketler 5.30 YTL"den, 8"li paketler 6.85 YTL"den satılacak.

Otelde konaklamanın fiyatı düne göre bugün düşmeli

Turİzmde KDV"nin 10 puan indirimi ile otel motel, pansiyon ve tatil köyü gibi konaklama tesislerinde sunulan geceleme hizmetlerinden yeni yılla birlikte yüzde 8 KDV alınacak. Şayet bu hafta sonu yılbaşını geçirmek için bir tatil köyü ya da oteli tercih ettiyseniz 30 Aralık gecesi için yüzde 18, 31 Aralık gecesi için ise yüzde 8 KDV ödeyeceksiniz. Ancak yetkililer yılbaşı için paket fiyat veren pek çok tesisin bu indirimi müşterilerine yansıtmayacaklarını belirtiyor. Söz konusu KDV indirimi gazino, açık hava gazinosu, bar, dans salonu, diskotek, pavyon, taverna, birahane, kokteyl salonu ve benzeri yerler hariç olmak üzere kahvehane, kır kahvesi, çay bahçesi, çay ocağı, kıraathane, kafeterya, pastane, lokanta, içkili lokanta, kebapçıda verilen hizmet için de uygulanacak. Bu indirimde alkollü içeceklere isabet eden kısmı hariç olarak uygulanacak.

Gelir vergisinde ilk dilim 7.800 YTL"ye yükseltildi

Yenİ yılda uygulanacak gelir vergisi tarifesi Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlendi. Resmi Gazete"nin dünkü sayısında yer alan karara göre, 7.800 YTL"ye kadar olan gelirlere yüzde 15, 7.800 ile 19.800 YTL arası gelirlere yüzde 20, 19.800 ile 44.700 YTL"nin arası gelirlere yüzde 27, 44.700 YTL"nin üzerindeki gelirlere ise yüzde 35 vergi uygulanacak.

Halen mevcut tarifeye göre, 7.500 YTL"ye kadar olan gelirlere yüzde 15, 7.500 ile 19 bin YTL arası gelirlere yüzde 20, 19 bin ile 43 bin YTL arası gelirlere yüzde 27, 43 bin YTL"nin üzerindeki gelirlere de yüzde 35 vergi uygulanıyordu.

Buna göre alt sınır, 7 bin 500 YTL"den 7 bin 800 YTL"ye yükseltildi. Söz konusu karar, 1 Ocak 2008"den geçerli olmak üzere bugünden itibaren yürürlüğe girdi.