Geçtiğimiz günlerde ABD Başkanı Barack Obama'nın arabuluculuğunda Washington'da bir araya gelen İsrail Başbakanı Benjamin Netenyahu ile Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın görüşmesini değerlendiren The Economist, Obama'nın iki lideri buluşturma konusunda başarılı olduğunu belirtti. Dergi, bundan sonraki sürece dikkat çekti.

Obama'nın liderleri bir araya getirme çabalarının yetmeyeceğini ve barış görüşmelerine kişisel olarak başından sonuna kadar ortak olması gerektiğinin altını çizen The Economist'in yorumunda, "Daha önceki ABD yönetimlerinin İsrail'in sürekli genişlettiği yerleşim birimleriyle ilgili hiçbir itirazları olmadı. Bu yüzden Filistinliler ABD'nin şu anki yerleşim birimlerine yönelik itirazlarına bile güvenmiyorlar." denildi.

İSRAİL FİLİSTİN'DEN SÜRDÜĞÜ MÜLTECİLERİN GERİ DÖNMESİNE İZİN VERMELİ

İsrail'in Filistin politikasını eleştiren The Economist, bölgede iki devletli bir çözüm üzerinde anlaşma sağlanması, sınırların ise 1967 öncesine göre şekillenmesi gerektiğini yazdı. Evlerinden ve topraklarından gönderilen Filistinlilere tazminat ödenmesi gerektiğine dikkat çeken The Economist, "Kudüs şehri iki devlet arasında paylaşılmalıdır. 1948 yılında topraklarından gönderilen Filistinlilerin kendi yurtlarına geri dönmelerine izin verilmelidir." yorumunu yaptı.

Dergide ayrıca, buna karşılık olarak Obama'nın ise Arap ülkelere İsrail ile ilişkilerini normalleştirmeleri konusunda baskı uygulaması gerektiği belirtildi.

YAHUDİ LOBİSİ OBAMA'YI ELEŞTİRİYOR

Obama'nın İsrail'in yerleşim birimlerine yönelik itirazlarından dolayı ABD'deki Yahudi lobisi tarafından sertçe eleştirildiğini yazan dergi, lobinin Obama'nın itirazlarını 'orantısız' bulduğunu aktardı.

Dergide, İsrail yerleşim birimleri ve Filistinli mültecilerle ilgli şu görüşlere yer verildi: "1993 yılında Oslo anlaşmasının imzalanmasından bu yana Batı Şeria'daki Filistin nufusu 200 binden fazla arttı. Bu çerçevede İsrail, ABD ve uluslararası toplumun himayesi altında büyük anlaşmaları görmezden geldi. Ama hiçbir Amerikan hükümeti İsrail'i yaptıklarından dolayı cezalandırmadı. Filistinlilerin ABD'nin yerleşim birimleri konusundaki itirazlarına güvenmemeleri bu yüzdendir. Bütün bunlar yüzünden Obama'nın 'artık yeter' demesi de gayet normal. Netenyahu'nun yerleşim birimleri konusundaki görüşleri ise sahte. Eğer yerleşimcilere daha fazla yer gerekiyorsa o zaman İsrail topraklarına gitsinler. Bunun için de maddi bir ihtiyaç olursa herhalde ABD bunu temin eder.''/yeni şafak