Daha önceki yıllarda bir çok konteynırın geri iade edilmesine neden olan aflatoksin sorunu, Aydın Ticaret Borsası, Ege İhracatçılar Birliği"nin ortaklaşa yaptığı çalışmaları sonucu çözüldü. Bu yıl sezon boyunca sadece 1 numunede aflatoksine rastlanırken, aflatoksin oranının minimum seviyeye düşmesi tüm sektörü sevindirdi.
Aydın"ın en önemli geçim kaynağı olan incirin ihracatında yıllardır ihracatçının en büyük sıkıntısı olan "Aflotoksin" sorunu üreticilerin, Aydın Ticaret Borsası"nın ve Ege İhracatçılar Birliği"nin ortak çalışması sayesinde incirlerdeki aflotoksin oranı tarihin en alt seviyelerine düştü. 2009 incir sezonu öncesinde sık sık üreticilerle köylerde bir araya gelen Aydın Ticaret Borsası ve Ege İhracatçılar Birliği üyeleri öncelikle üreticileri aflotoksinle mücadele konusunda bilinçlendirdi. Ardından Aydın Ticaret Borsası"nda incir tüccarlarıyla 5 ayrı toplantı gerçekleştiren iki kurum incirin depolanması, ve işlenmesi aşamasındaki aflotoksin tehdidine karşı çeşitli kararlar alıp, incirin en iyi şekilde işlenmesini sağladı. Bu işlemler devam ederken, Ticaret Borsası"nın tahsis ettiği araçlarla köylere giden uzman ekipler incir üreticileriyle birebir görüşmeler yapıp, aflotoksinle mücadeleyi anlattılar. İki kurum tarafından hazırlatılan binlerce broşür ve CD üretici ve incir tüccarlarına dağıtıldı.

"EMEKLERİMİZ BOŞA GİTMEDİ"
Aydın ekonomisinin önemli bir ayağını oluşturan kuru incir sektörünün 2009-2010 sezonu incir kalitesi ve verimi açısından son yılların en başarılı dönemi olduğunu belirten Aydın Ticaret Borsası Başkanı Adnan Bosnalı, son iki yılda üst üste yaşanan kuraklık ve buna bağlı olarak verim düşüşü ve ciddi kalite sorunlarının hem üreticiyi hem de ihracatçıyı mağdur ettiğini dikkat çekti. Geçen yıl yağışların çok iyi gitmesi ve yıl içerisinde alınan pek çok önlemin meyvesini verdiğini ve sektörün yüzünü güldüğünü ifade eden Bosnalı, “2009 yılı süresince tarihte belki de eşi görülmeyen bir güç birliği oluşturan sektör temsilcilerimiz bir araya gelerek yıl içerisinde 5 ayrı zamanda ciddi toplantılar yapmış, gerekli tüm önlemleri almıştır. Borsamız ve Ege İhracatçılar Birliği önderliğinde yapılan bu toplantılarda alınan kararlar ile üreticilerin ayağına kadar gidilerek bilgilendirme eğitimlerinin yapılması, incirlerin taşınması ve depolanması konusunda doğru yönlendirmelerin yapılması, bu çalışmalar için akademisyenlerimiz ve Tarım İl Müdürlüğümüze destek olunması amacıyla Sivil Toplum kuruluşlarımızın finansörlüğüyle binek araçların alınması ve eğitim broşürlerinin, CD"lerinin hazırlanması gibi pek çok önemli kararlar alınmıştır. Alınan kararlar aynı ciddiyette ve titizlikle uygulanmış ve el birliğince takip edilmiştir. Tüm bu çalışmaların meyvesi sezonda alınmıştır. Verimin yüksek olması, incirin kaliteli olması ve toksin içeriğinin düşük olması emeklerimizin boşa gitmediğini bizlere göstermiştir” dedi.

"İNCİR İHRACAATIMIZIN ONURUNU KURTARDIK"
Doğal şartlar sonucu oluşan aflatoksinin sıfıra indirilmesinin mümkün olmadığını dikkat çeken Adnan Bosnalı, alınan önlemlerle, üreticinin bilinçlenmesi ve özellikle de incirlerin toplanıp bekletildiği depoların uygun şartlara getirilmesi ile aflatoksin düzeyi minumuma çekilebildiğini belirterek, “İncir ihracatımızın yüzde 85"i laboratuarımızın kontrolleri sonucunda yapılmaktadır. Laboratuvar verilerimiz bizlere incir sektöründe bu yıl yapılan çalışmalarının başarılı neticelerini göstermektedir. 2008/09 sezonunda analize alınan 3 bin 500 parti incirin 530"u yüksek düzeyde aflatoksinli bulunmuşken, 2009/10 sezonunun ilk 5 ayında 3 bin 126 partiden 170"i aflatoksinli bulunmuş ve aflatoksin düzeyinin de düşük seviyelerde olduğu görülmüştür. Rakamları değerlendirirsek geçen döneme göre aflatoksinli incir yüzde 15 oranından yüzde 5 civarına düşmüştür. Geçtiğimiz yıllarda limitin 100 kat üzerinde aflatoksin yakalanırken bu yıl limite yakın değerlerde toksinli incir bulunmuştur. Ayrıca bu sezon şu ana kadar yurtdışından geri dönen incir bildirimi çok düşük seviyelerdedir. Geçen dönem geri dönen parti sayısı 100 civarında iken bu yıl resmi olarak bildirimi yapılan 1 parti olmuştur. Bu sonuç da ülke incirimizin yabancı ülke gümrük girişlerinde 2 konteynırda 1 kontrol edilme ihtimalinin önünü kapatmış ve eskiden olduğu gibi yine 10 konteynırda 1 kontrol şeklinde devamını sağlamıştır. Bu durum ülke incir ihracatımızın onuru ve devamlılığı adına da başarılı bir gelişme olmuştur” şeklinde konuştu.

ÖNÜMÜZDEKİ DÖNELMLERDE DAHA BAŞARILI ÇALIŞMALAR YAPACAĞIZ
İncir"de elde edilen bu gelişmelerin sevindirici olduğunu dile getiren Adnan Bosnalı, “Yaşanan bu gelişmeler sektörümüz için sevindirici gelişmeler olup, elele vermenin, güç birliği oluşturmanın önemini ve isteyince başarılamayacak ,çözülemeyecek hiçbir sorunun olmadığını göstermektedir. Bu güç birliğinin meyvesini bu kadar hızlı görmek bizlere bu birliği resmi bir çatı altında devam ettirme isteğini oluşturmuş ve incir konseyi kurmaya kadar getirmiştir. Önümüzdeki dönemlerde konsey adı altında daha başarılı çalışmalar yapacağımıza inancımız sonsuzdur” dedi.

iha