Aydın"da faaliyet gösteren bir bilgisayar firması tarafından hazırlanan “Aydın İncirinin Tanıtması ve Markalaşma Projesi” iş dünyasından yoğun ilgi gördü. Yöresel olarak patent aldığı “Aydın İnciri” ve “Aydın Figs” isimleriyle Aydın incirini dünya pazarına tanıtmayı amaçladığını ifade eden projenin hazırlayıcısı Erkan Keskin; il genelindeki incir işletmelerinin tek bir güç olarak tanıtılması gerektiğini savundu.
Aydın genelinde tarım ürünlerinin büyük bir bölümünün ham halde ve belirli bir katma değer oluşturulmadan ihraç edildiğine işaret eden Erkan Keskin; zeytin, kestane ve incir üretiminde lider konumda bulunan ilin bu potansiyeli işleyerek katma değeri Aydın"da bırakacak ölçüde sanayileştirilmesi gerektiğini söyledi. Bu konuda yapılmış araştırmaların ciddi anlamda Aydın"ın katma değer kaybettiğini ortaya çıkardığının altını çizen Keskin, ilin doğal tarım ürünlerinden incir ve incir ürünlerini elektronik ortamda tanıtım ve pazarlamasının yapılabilmesi için “Aydın İncirinin Tanıtılması ve Markalaşma Projesi” hazırladığını kaydetti. Projenin hedefinin inciri Türkiye ve dünya pazarına tanıtmak olduğunu belirten Keskin, “Aydın iline özgü bir meyve olan incir, ilimizin simgesi haline gelmiştir. İl nüfusunun yaklaşık yüzde 15"i yani 30 bin ailenin geçimi incirden sağlanmakta. Ülkemizden ihraç edilen kuru incirin yüzde 65"i Aydın"a üretiliyor. İlimizde 2003 yılında 189 bin 147 ton yaş incir üretimi yapılmıştır. İl olarak 45 bin ton yıllık kuru incir üretimi ve 20 bin ton civarında da ihracat potansiyeline sahibiz. İncir üretiminde lider konumda bulunan ilimiz bu potansiyeli işleyerek, üretilecek katma değeri ilde bırakacak ölçüde sanayileşememiştir. Uzun yıllar ortalamasına göre Türkiye"nin 250 bin ton incir üretimine karşılık Aydın 180 bin tonluk üretimiyle sektörün can damarı konumundadır”
Hazırladığı projeyle Aydın inciri ve incir ürünlerinin tanıtımına ve pazarlamasına katkıda bulunmayı hedeflediklerini açıklayan Keskin, bu kapsamda isim hakları alınmış üç sanal ortamda Türkiye ve tüm dünyaya Aydın incirinin tanıtımı yapılacağını duyurdu. Yöresel olarak patent alınan “Aydın İnciri” ve “Aydın Figs” isimleri altında il genelindeki incir fabrikaları, incir işletmeleri ve incir ticaretinin Türkiye ve dünyada tek bir güç olarak tanıtılması gerektiğini savunan Keskin, “Ticari ve ihracat potansiyelimizin en kapsamlı ve en etkin bir biçimde gösterilmesi ve tanıtılması ortak hedefimizdir. Zaten marka olan Aydın incirini parça parça tanıtmaktan çok, kendi potansiyeli ile bir bütün olarak tanıtılması ve Aydın"da oluşacak güç birliği ile ticaretin gelişmesi ancak bu şekilde sağlanabilecektir. Böylece il genelinde faaliyet gösteren tüm incir işletmelerinin tek çatı altında tanıtılması sağlanmış olacaktır” diye konuştu.