Dünyanın en önemli incir üretim merkezi olan Aydın'da incir hasat sezonu tamamlandı. Tarihin en yüksek fiyatına satıldığı kuru incir üreticileri mutlu bir hasat sezonu yaşarken, Aydın'da ihracat hazırlıkları da devam ediyor.

Aydın'ın dağlarında yetiştirilen sarı lop incirlerin hasadı tamamlandı. Ağustos ayının ikinci haftası itibariyle başlayan incir hasadı ilk olarak ovalarda tamamlandı. Hasadın geç başladığı yüksek rakımlı arazilerde de incir toplama işlemleri sona erdi. Oldukça güzel ve bereketli bir sezon geçiren incir üreticileri ürünleri özenle toplayıp kurutarak ihracata hazırlıyor.

KALİTE YÜKSEK REKOLTE DÜŞÜK

Bu sezon incir kalitesinin oldukça yüksek olduğunu ancak geçen yıllara oranla rekoltenin düşük olduğunu belirten üreticilerden Mümin Kılınç, "Mevsim şartları oldukça iyi gitti. İncir çok iyi oldu. Böyle sezon çeyrek asırda bir gelir. O sezonun da bu yıla rastladığını düşünüyorum" diye konuştu. Geçen yıl 5.5 ton ürün veren bir bahçede bu yıl 2-3 yüz kilo civarında ürün eksiği bulunduğunu ancak kalitenin bu rekolte düşüklüğünü örttüğünü belirten üreticiler fiyatlardaki artışın tüm üreticileri mutlu ettiğini belirttiler.

Oldukça meşakkatli ve bir o kadar da titiz işçiliği bulunan incir meyvesini toplayanlar sabah şafağın sökmesi ile evlerinden çıkıp hava aydınlandığında incir bahçesinde işe hazır oluyor. Ağaçtan düşürülen incir toprakta hiç bekletilmeden hemen toplanıyor. Ardından kasalarla sergi alanına taşınan incirler önce sergilerde güneş ışığı altında kurutuluyor. Daha sonra kalitesine göre seçime giriyor. Seçme işleminin ardından işletmelere götürülen incirler burada bulunan karanlık odalardaki özel ışınlar yardımı ile aflatoksin kontrollerinden geçiyor. Yıkanıp ayıklanan incirler daha sonra boylarına göre ayrıldıktan sonra tüketiciye ulaştırılıyor.

KİLOSU 25-30 TL CİVARINDA

Tariş İncir Birliği tarafından süzme incire 25 TL fiyat açıklanmasının ardından iç piyasada da oldukça talep gören yemeklik incir de toptan 25-30 TL'ye satılmaya başlandı. Geçen yıl 10 TL civarında olan paçalı diye adlandırılan incirlerin ise bu yıl 12 TL ile 17 TL arasında toptan satışı yapıldığı belirtildi. İncirde oluşan zamlar tüm üreticileri sevindirirken, yüksek fiyatlar incir üreticisinin yorgunluğunu giderdi.



İncirde hasat sezonu sona erdi
İncirde hasat sezonu sona erdi