Ekşilik böceklerinin kuru incirde verimi azaltan önemli zararlılardan olduğunu ifade eden Erbeyli İncir Araştırma İstasyonu Müdürü Ramazan Özkan, “Kışı bahçede çürümüş meyve artıkları içerisinde ya da depoda meyve aralarında ergin halde geçirirler. Mart ayı sonlarından itibaren hava sıcaklığının artması ile kışlaklardan Nisan başında çıkarak etkin olmaya başlarlar. Ekşilik böceği ile mücadelede çekici yem tuzağı kullanılır. Etkin olabilmesi için çekici yem tuzaklarının Ekşilik böceklerinin aktif hale geçtiği dönemden başlayarak, bölgemizde Nisan ayı başlangıcından itibaren erginlerinin yakalanması için kullanılması gerekir. 2 litrelik ağzı kapaklı plastik kova alınır ve kapak kısmı 8-10 santimetre çapında daire şeklinde kesilerek bu kısma ekşilik böceklerinin geçebileceği 3 milimetre aralıklı tel ızgara takılır. Kovanın yarısına kadar su, 5-6 adet hurda incir ve bir tatlı kaşığı kuru hamur mayası konur. Tuzaklar, kovanın kapağı kapatılarak her 10 ağaca 1 adet olacak şekilde asılır. Tuzakların içeriği 15 günde bir yenilenir. Sıcak havalarda aşırı su eksildiğinde tuzak içerisine su ilavesi yapılabilir” dedi.

İncirde ekşilik böceğiyle mücadelede dikkat edilmesi gerektiğini işaret eden Özkan, “Tuzaklar sadece ilekleme döneminde ilek arısına zarar vermemek için bahçeden toplanır ve kullanılmaz. İlekleme bitiminde tuzaklar aynı şekilde tekrar ağaçlara asılır. Tuzakların etkin olması için en erken dönemde yani Nisan ayı başında tuzakların asılmasına başlanması gerekir. Böylece zararlı sayısının kontrol altına alınması mümkün olmaktadır. Ayrıca tuzakların etkin olabilmesi için her 15 günde bir içeriğinin yenilenerek hasat sonuna kadar ağaçlara asılması gerekir. Diğer taraftan komşu bahçe ve köylerde de mutlaka kullanılmalıdır. Düzenli olarak ve kısa zaman aralıkları ile meyve hasadı yapılmalıdır. Ekşilik böceği için üreme ve kışlama ortamı olarak görev yapan diğer meyve ve sebze artıkları bahçeden uzaklaştırılmalıdır” diye konuştu.

“EKŞİLİK BÖCEKLERİ EN ÖNEMLİ KALİTE SORUNU”

Ekşilik böcekleriyle mücadelenin kalite ve rekolte açısından büyük önem taşıdığına değinen Özkan, açıklamasını şöyle tamamladı: “Kuru incirde böcek zararı son yıllarda yaşanan en önemli kalite sorunu haline gelmektedir. Fümige edilmeden depolanan üründe böcek hasarı oranı artmakta ve ürünün kalitesini gittikçe düşürmektedir. Bunu önleyebilmek için, üreticilerimiz hasattan sonra ürününü en kısa sürede fümigasyon imkanı olan depolara sevk etmelidirler”

 

aydinpost-twitter.png aydinpost-facebook.png