Son zamanlarda incir ihracatçısının başını ağrıtan aflatoksin konusunda harekete geçen Aydın Ziraat Odası, incir üreticilerini uyarmaya başladı.
Son zamanlarda ihraç edilen incirlerin sürekli olarak geri gelmesinin AB ülkelerindeki incir pazarını bitirme noktasına getirdiğini dile getiren Aydın Ziraat Odası Genel Sekreteri Zeki Sarıoğlu, incirin yerini alabilecek meyvelerin var olduğunu dikkat çekerek, incir ihracatının durabileceğini belirtti.
Aydın"dan yıllık 42 bin ton incir ihracatı yapıldığını dikkat çeken Zeki Sarıoğlu, incirin pazarlarını koruyabilmesi için incir üreticisinden, tüccarına ve ihracatçısına kadar herkesin üzerine düşen görevi en iyi şekilde yapması gerektiğini dile getirdi. Özellikle üreticinin inciri tarladan toplama ve saklama aşamasında çok dikkat etmesi gerektiğinin altını çizen Sarıoğlu, “Maalesef üreticilerimiz inciri toplama aşamasında toprak üzerinde çok bekletiyor. Dalından yere düşen incir aflatoksin tehdidine karşı bir an önce toprakla teması kesilip, uygun yerlerde kurutmaya bırakılmalıdır. Diğer gibi toprakla teması kesilmeyen bir incir aflotoksinli olursa, bu incir daha sonra temas ettiği bir çok inciri de aflotoksin bulaştırır. Maalesef incir ihracatımızda aflotoksin başımızı ağrıtır duruma geldi. Geçtiğimiz yıllarda ihraç ettiğimiz incirlerden bir bölümü geri geldi. AB pazarlarında incirin yerini alabilecek bir çok ürün var. Dünyanın en pahalı kuru meyvesini satıyoruz. Fakat bunun kıymetini bilmiyoruz. 35 bin hektar alanda incir üretimi yapıyoruz. Ve Aydın"ın büyük bir kesimi bu ürün sayesinde geçimini sağlıyor. Bunu düşünerek üretim yapmalıyız” dedi.
İNCİRİ KIYMETSİZ HALE GETİRMEMELİYİZ
Son zamanlarda incirde yaşanan sorunları üzüntüyle takip ettiklerini ifade eden MHP Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak da, incir gibi Türkiye"nin tekelinde olan ürünlerin yasalarla koruma altına alınması gerektiğini söyledi. İncir"in Aydın ve Türkiye için çok büyük önem arz ettiğini ifade eden Uzunırmak, “Aydın"ın ihraç ettiği en fazla tarım ürünü incirdir. Buda demek oluyor ki Aydınlı bir çok aile geçimini bu üründen sağlıyor. Bizim için bu kadar önem arz kıymetsiz hale getiremeyiz. Üniversite, üretici ve, ziraat odaları ve tarım müdürlüğü bir olup incirimizin kalitesini artırmak için çalışmalıyız. Diğer yandan ülkemizin tekelinde bulunan incir gibi ürünlerin yasalarla da korunması gerekmektedir” diye konuştu.
Dünya incir piyasasının yüzde 80'inin Türkiye'nin elinde olduğuna işaret eden Uzunırmak: “Çıkarılacak olan yasayla Türkiye'nin tekelinde bulunan maden ve tarım ürünleri özel bir statüye alınarak devlet tarafından en uç noktasına kadar işletilmeli. Maalesef bugün tekelimizde olan ürünlerin dahi piyasasını biz belirleyemiyoruz. Bu nedenle ben yeni bir yasa taslağı çalışması yapıyorum. Bu yasa taslağının TBMM'den geçmesi için iktidar partisi milletvekillerinin desteğine ihtiyacımız var. Bu mecliste iktidar partisinin desteklemediği hiç bir yasa taslağı kanunlaşamaz” şeklinde konuştu.
Diğer yandan bu yıl incir rekoltesinin geçtiğimiz yıllara göre çok yüksek olduğu ve incir fiyatlarının da 3 TL ile 4 TL arasında olması beklendiği bildirildi.