Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçılar Birliği, Aydın Ticaret Borsası, Aydın ve İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Erbeyli İncir Araştırma İstasyonu işbirliğiyle, daha kaliteli ve kazançlı bir sezon için üretim aşamasında dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda Aydınlı incir üreticileri bilgilendirildi. Aydın Ticaret Borsası’ndaki toplantıya Vali Yardımcısı Hayrettin Çiftçi, Aydın Gıda ve Tarım Hayvancılık Müdürü Salih Köksal, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof.Dr.Uygun Aksoy, Ege Kuru İncir Meyve ve Mamülleri Yönetim Kurulu üyesi Necdet Kömür, tarım danışmanları ve incir üreticileri katıldı.

AFLATOKSİN YÜZDE 5’E DÜŞTÜ
Toplantıda incir sezonu öncesinde incir üreticilerini aflatoksin konusunda uyaran Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bosnalı, aflatoksinle mücadelenin bu yıl da hassasiyetle devam edilmesi gerektiğini kaydetti. İncirde aflatoksin sorunun doğal etkenlerin yanı sıra özellikle bilinçsiz hasattan kaynaklandığını anlatan Bosnalı, “Aydın’ın simgesi durumunda olan kuru incirin kalitesinin arttırılması, iyi tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması amacıyla her yıl belirli dönemlerde üreticilere bilgilendirme toplantıları yapmaktayız. Son yıllarda yaptığımız toplantılar ve ilgili kurumların müşterek çalışmaları sayesinde üretimde ciddi kalite artışı görüyoruz. Laboratuarımızda yapılan aflatoksin analiz sonuçlarında 2008 yılında kuru incirde kirlilik oranı yüzde 16 iken 2011 yılında bu oran yüzde 5’e kadar düşmüştür. Bu sonuçlar bizlere yapılan çalışmaların boşa gitmediğini göstermektedir. Bu yıl da kuru incir üretim ve ticaretindeki gelişmeler, ekşilik böceği ile mücadele konularında bilgi vermek amacıyla üreticilerle bir araya geldik” dedi.

MÜCADELE BAŞLATILDI
Erbeyli İncir Araştırma İstasyonu Müdürü Ramazan Özkan aflatoksinsiz incir üretiminin mümkün olmadığını ancak yaptıkları eğitim çalışmalarıyla incirdeki aflatoksin oranı yüzde 3’e indirmeyi planladıklarını belirterek, “Aflatoksin kuru incirde bazı küflerin oluşturduğu zararlı ve zehirli maddelerdir. Aflotoksin insanlarda metabolik bozukluklara ve kansere yol açmaktadır. Ayrıca aflatoksinli incirlerin pazarda satışı veya ihracatı mümkün değildir. 2008’den bu yana yaptığımız çalışmalarla aflatoksinin yayılmasını azaltmak ve bununla mücadele etmeye çalışıyoruz. İlekleme sezonu başlıyor. Bu yıl bastırdığımız el kitapçıkları ve broşürleri üreticilere dağıtarak aflatoksinsiz kaliteli incir nasıl yetiştirilebileceğini anlatacağız” dedi.

ÜRETİCİYE DESTEK
Ege Kuru Meyve ve Mamülleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Menaşe Gabay birlik olarak son 10 yıldır incir müstahsiline destek olduklarını ve daha kaliteli incir üretimi için müstahsile ücretsiz ilek torbası, plastik kerevet, ekşilik böceği tuzakları dağıttıklarını kaydetti.

aydinpost-facebook.20120414234532.jpg

aydinpost-twitter.jpg