AYDINPOST ÖZEL/Filiz ÖZDEMİR-Geçtiğimiz yıl yağışlar nedeniyle kalitesi düşen ve maliyet fiyatının çok altında satılan inciri, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın destekleme kapsamına almaması, hava koşullarının incirin kalitesini doğrudan etkilemesi ve Tariş’in pasif tutumu sonucu üreticinin tüccarla  karşı karşıya kalması gibi sorunlar bu sene de incir üreticilerini düşündürmeye devam edecek.
 
İncirin devlet desteklemesi yok
Aydın  Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, incirin yurt içinde talep görmediği için devlet tarafından destekleme kapsamına alınmadığını belirtti. Geçen yıl yağışlardan dolayı incir kalitesinin düştüğünü hatırlatan Posacı “Geçen yıl bir kilo incirin üreticiye maliyeti 2,27 TL. idi  ama taban fiyatı 70 kuruşa kadar düştü.  Girdi fiyatlarının zamlanmasından sonra bir kilo incirin bu seneki maliyeti yaklaşık olarak 2,40 TL. Yani üreticinin asgari düzeyde de olsa para kazanabilmesi için, kalite farkı da göz önüne alınarak bir kilo incirden ortalama kazancı en az 3 TL. olmalı.  İncir ihracatçıları ilk yükleme tarihini geciktiriyor. Bu da üreticinin ürününü uzun süre depoda bekletmesi nedeniyle kalitesinin düşmesine yol açıyor.Biz üreticiler olarak ilk yükleme tarihinin serbest kalmasını istiyoruz” dedi. 
 
“Tariş piyasayı manipüle etmeli”
 Posacı, son yıllarda Tariş’in pasif tutumu sonucu incir üreticisinin ihracatçıyla  doğrudan karşı karşıya kaldığını belirterek “Tariş büyük bir organizasyon. Hükümetle gerekli diyaloglar sağlanıp piyasada belirleyici rol oynayabilir. Tariş müstahsilleri koruyan, piyasayı manipüle eden bir kurum olmalı” şeklinde konuştu.