Aydınlıların büyük bir bölümün geçim kaynağı olan incir yaşanan kuraklık nedeniyle kıymete bindi. Geçen yıl üreticiden 2 YTL'ye satın alınan incirin fiyatı bu yıl yüzde 100 zamlanarak 4 YTL'ye yükseldi. Fiyatların kendilerini sevindirdiğini belirten incir üreticileri, yine de kuraklıktan dolayı endişeli olduklarını söyledi.
Dünya piyasalarından tüketilen incirin yüzde 80'nin karşılandığı Aydın'da incir üreticilerinin yüzü bu yıl gülüyor. Fakat üreticileri endişelendiren en büyük sorun ise kuraklık. Küresel ısınmaya bağlı olarak tüm Türkiye'yi olduğu gibi Aydın'ı da etkisi altına alan kuraklık dolayısıyla bu yıl incir üretiminde yüzde 50'lere varan bir rekolte düşüklüğü yaşandı. Her yıl yaklaşık 55 bin ton incir işlenen Aydın'da bu yıl bu rakamın 30 bin tonlarda kalması bekleniyor. İncir üretiminde yaşanan rekolte düşüklüğü üreticiyi olumsuz etkilerken incir fiyatlarındaki artış sevindirdi. Geçen yıl 1.5-2 YTL'ye satılan natrol türü incirin kilosu bu yıl 4-4.5 YTL'ye alıcı buluyor.
Bu yıl incir fiyatlarındaki artışın üreticileri memnun ettiğini ifade eden incir üreticisi Mustafa Oflaz, yaşanan kuraklığın kendilerini endişelendirdiğini söyledi. Sezon öncesi incir ağaçlarında incir doğuşunun az olduğunu belirten Oflaz, “Bölgemize uzun bir dönemden beri yağmur yağmıyor. Buna bağlı olarak da incir ağaçlarında doğuş az oldu. Kuraklık devam ettiği için ağaçlar az miktardaki meyveleri de besleyemedi. Bu da incirde kalite kaybına neden oldu. Bütün bunlar incir üreticilerini büyük bir karamsarlığa itti. İncirler olgunlaşıp toplanmaya başlandığı ilk sıralarda hiçbir tüccar incir satın almıyordu. Bu dönemde üreticiler olarak endişeye kapıldık. Fakat belli bir süre sonra tüccarlar 3.5-4 YTL'den incir satın almaya başladı. Geçen yıl köyümüzde en fazla 2.5 YTL'ye incir satıldı. Bu yıl ise seçilmemiş incirler 4.5 YTL'ye kadar alıcı buldu. İncir fiyatında yaşanan bu artış bizleri mutlu etti. Fakat bizim en büyük endişemiz yaz bitti, Sonbahar bitiyor halen kuraklık devam ediyor. Böyle giderse seneye tüm ağaçlar kurur. Bu yılı bir şekilde atlattık ama inşallah önümüzdeki günlerde beklediğimiz yağmurlar yağar. Şuanda bir çok vatandaş incir zeytin bahçesine gitmek istemiyor. Çünkü ağaçların durumunu görünce içimiz sızlıyor” dedi.