Aydın Ticaret Borsası Başkanı Adnan Bosnalı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "incirin Kuran-ı Kerim'de de adı geçen önemli bir meyve olduğunu" ifade etti. 
     İncirin, beş bin yıldan beri Anadolu ve Akdeniz'in çeşitli bölgelerinde hasadının yapıldığını ancak Türkiye'de en kaliteli incirin Aydın bölgesinde yetiştiğini anlatan Bosnalı, 2010 yılındaki 58 bin ton incir üretimininden 5-6 bin tonunun iç tüketime gittiğini bildirdi. 
     Bosnalı, böyle önemli bir ürünün iç tüketim rakamlarının bu kadar düşük kalmasına gönüllerinin razı olmadığın dile getirerek, şöyle konuştu: 
     ''Kendi ürettiğimiz malı kendimiz yemediğimiz sürece ürünümüzün para etmesi mümkün görülmüyor. Dolayısıyla iç tüketimizi artırmamız şart. Bu konuda çalışıyoruz. İç piyasada geçen yıl özel bir hava yolu şirketiyle yaptığımız anlaşma sonucunda 36 bin yolcuya inciri tattırdık. Şimdi THY ile bu sayıyı 200-250 bin yapacağız. Hatta bu uygulamayı dış hatlarda da sağlamak istiyoruz. İncir sadece bizim değil, Türkiye için önemli. Böyle incir dünyanın hiç bir yerinde yok.'' 
     İç tüketimi yıllık en az 16 bin tona yükseltmeyi hedeflediklerini dile getiren Bosnalı, okullarda süt tüketimini artırma çalışmalarının yanında incir tüketiminin de özendirilmesi gerektiğini söyledi. 
     Bosnalı, yürüttükleri eğitim çalışmaları ile incir üretiminde kalitenin artmasını sağladıklarını şimdi de festivalleri birleştirmeyi istediklerini kaydederek, ''Aydın'ın bir çok ilçesinde incir festivali düzenleniyor. Oysa bunları birleştirip tek bir festival yapsak çok daha etkili olur. Belediye başkanları bu konuda çalışma yapabilir. Afrodisias Antik Kenti dünyaca biliniyor. Burada bir incir festivali yaparak başka turizm bölgelerinden yerli ve yabancı turistleri çekebiliriz'' dedi. 
     İncirin turistik bölgelerdeki lüks otellerde ve lokantalarda daha çok tüketilmesini sağlamak için de çalışma yaptıklarını dile getiren Adnan Bosnalı, bazı otellerde animasyon gösterilerinde tatilcilere incir ikram edilmeye başlandığını anlattı. 
     
     -İNCİRİN FAYDALARI- 
     
     Uzmanlar, haziran-ekim döneminde yetişen incirin demir, kalsiyum ve fosfor açısından zengin bir gıda olduğunu, sindirim sistemini rahatlattığını, tansiyon ve şekeri dengelediğini ifade ediyor. 
     Taze ya da kurutulmuş olarak tüketilebilen incirin çocuklarda gelişime katkı sağladığı, yaşlılarda ise kemik erimesini önlemeye yardımcı olduğu belirtiliyor.