Türkiye"nin ilk ve tek incir araştırma enstitüsü olan Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü"nde 1975 yılında başlayan çalışmalarda 271 dişi ve 49 erkek incir türü üzerinde çalışmalar yapıldı. Meyve iriliği, toplam kalite ve erken olgunlaşma gibi özellikleri değerlendirilen çeşitler arasından 2005-2006 yıllarında damızlık baz materyaller oluşturuldu . Üreticilerin ve fidancıların üstün nitelikli Sarılop tipindeki incir fidanlarından çelikler alınarak, fidan üretimi ve satışlarına başlandı.
Devam eden araştırma ve geliştirme çalışmaları hakkında bilgiler veren Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü Müdürü Ramazan Özkan, kuru incir üretiminin Türkiye ve özellikle de Aydın"ın ekonomisi için oldukça önemli olduğunu söyledi. Sahip olunan çok eski incir kültürü ile Sarılop kurutmalık incir çeşidinin yanı sıra bu ağaçların yetiştiği alanların da korunmasının bu sistemin sürdürülebilirliği açısından kaçınılmaz olduğunu belirten Özkan, “Bu bağlamda enstitümüzde sürekli olarak çalışmalar yapıyoruz. Sarılop klon seleksiyonu ve sağlıklı fidan üretim ve dağıtım sisteminin tesis edilmesi için 1975-1978 yılları arasında İncir Seleksiyonu Araştırma Projesi başlatılmıştı. Proje kapsamında 1982-1986"da tip EİAE plante edilmiştir. 1985-1995 üstün nitelikli 25 tipe indirilmiştir. 2001"de başlatılan çalışmalar kapsamında meyve iriliği, toplam kalite ve erken olgunlaşma özellikleri bakımından en üstün 3 tip belirlenerek, 2005-2006 yıllarında damızlık baz materyaller oluşturuldu. Üreticilerimize ve fidancılarımıza üstün nitelikli Sarılop tiplerinden çelik alınıp, fidan üretilerek satışı yapılmaktadır. İncir gen kaynaklarının korunması ve geliştirilmesi çalışmaları 271 dişi ve 49 erkek incir çeşidi üzerinde yürütülmekte” dedi.
Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü"nde diğer incir çeşitlerin de fenolojik ve pomolojik gözlemlerine devam edilmekte olduğuna değinen Özkan, “Taze ve kuru incirin raf ömrünün uzatılmasına yönelik çalışmalar, eğimli arazilerde kuru incir kalite ve verim özelliklerinin muhafazası, incir iç çürüklüğünün önlenmesi yada azaltılması, beyaz kök çürüklüğüne dayanıklı anaç geliştirmesi, kuru incirde zeytin karasuyu uygulamalarının verim kalite ve toprak özellikleri yönünden değerlendirilmesine yönelik çalışmalarımız da devam ediyor. Ayrıca kuru ve taze incirde kaolin uygulamalarının verim, kalite ve bazı zararlılar üzerindeki etkisinin saptanması, toprak besin elementlerinin verim, kalite ve aflatoksin arasındaki ilişkilerinin ortaya konması, farklı toksinler ve kurutma teknolojileri üzerinde araştırmalarımızda sürüyor. Farklı ıslah yöntemleri ile üstün nitelikli kurutmalık ve sofralık incir çeşitleri geliştirilmesi ile incirde erken yaprak dökümü probleminin çözümüne yönelik yaklaşımların ortaya konması için uzman ekiplerimiz yoğun bir şekilde faaliyetlerde bulunuyorlar” diye konuştu.
Aydın ilinde yetiştirilen kurutmalık incirinin diğerlerinden ayıran en önemli özelliğin ilinin sahip olduğu iklim, toprak ve topoğrafik özelliklerinin diğer illerden farklı olması olduğuna değinen Özkan, şunları söyledi : “Aydın inciri” coğrafi, menşei işaretinin alınmasındaki önemli gereklilik de, yukarıda belirtilen özelliklerden kaynaklanmıştır. Sarılop kurutmalık incir çeşidi, dünya genelinde ülkemizin gerek üretim, gerekse ihracatta ilk sıralarda bulunmasını sağlamaktadır. Ülkemiz kuru incir ihracatından yaklaşık 85 milyon dolar, taze incir ihracatından da 15 milyon dolar gelir elde etmektedir. Ülke içi piyasada satılan miktarın yanı sıra reçel, pekmez gibi incirden üretilen ürünler ile incirin toplam olarak 130 milyon dolarlık bir katma değer oluşturduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Bununla birlikte kuru incir üretiminde 30 bin çiftçi ailesi faaliyette bulunurken, 50"den fazla işletmeci-ihracatçı firma 300"ün üzerinde daimi, 8 binden fazla kişiye de geçici olarak istihdam imkanı sağlamaktadır”