Türk sinemasının usta oyuncusu Kadir İnanır, Türk-Amerikan ortak yapımı olan, çekimlerinin önemli bölümü İstanbul'da yapılacak filmde oynamaya hazırlanıyor.

ABD'de 2008 yılında çektiği ''Inferno'' filmiyle büyük övgü alan senarist ve yönetmen Matthew David Wilder ile yapımcı Marc Earl Burman, filmin yapım koordinatörü Ebru Doğdu'nun davetlisi olarak geldikleri İzmir'de Kadir İnanır'ı dizi film setinde ziyaret etti.

Los Angeles, İstanbul ve henüz belirlenmeyen üçüncü bir şehirde geçecek filmin çekimlerinin 2011 yılının son çeyreğinde tamamlanması, ABD ve dünyada tanıtım ile pazarlama çalışmalarının ardından 2012'de vizyona girmesi planlanıyor.

Yönetmen Wilder'ın kaleme aldığı öyküde, farklı ülkelerde yaşayan dünyanın en iyi üç kiralık katilinin birbirlerini öldürmek üzere görevlendirilmesiyle başlayan, gerilimi ve aksiyonu yüksek olaylar zinciri anlatılıyor.

Ekibin İnanır ile bir araya geldiği yemekte AA muhabirinin sorularını yanıtlayan yapımcı Burman, İnanır ile ilk kez Antalya Film Festivali'nde tanıştığını, İnanır'a gösterilen ilgiden çok etkilendiğini, daha sonra rol aldığı filmlerden birkaçını izlediğini belirterek, ''Kendisine gösterilen ilgi, saygı inanılmazdı. Baş rolde olmasını çok arzu ediyoruz'' dedi.

Türk ekonomisinin dikkat çekici şekilde büyüdüğünü, Türkiye'nin doğu ile batı arasındaki rolünün öneminin daha da iyi anlaşıldığını ifade eden Burman, İstanbul'u gezdiklerini ve şehri bir film mekanı olarak kullanmak için sabırsızlandıklarını söyledi.

''Zeki aksiyon'' olarak tanımladığı ''Triangulation'' filminde ikinci oyuncunun Hollywood'un güçlü isimleri arasından seçileceğini, Andy Garcia ya da William Dafoe gibi isimler üzerinde durduklarını anlatan Burman, üçüncü oyuncunun ise netlik kazanmadığını bildirdi.

Film için 10 milyon dolar civarında belirlenen bütçenin yanı sıra önemli ve yoğun bir tanıtım dönemi geçirmeyi hedeflediklerini söyleyen senarist-yönetmen Wilder ise ilk kez geldiği Türkiye'nin kendisini çok etkilediğini belirtti.

Wilder, insanların artık sonunu kestirebildikleri, olayların gelişiminde sürprizler olmayan filmler izlemek istemediğini ifade ederek, ''Aksiyonu yüksek, sonu başından tahmin edilemeyen, izleyiciyi şaşırtacak zekice hazırlanmış bir film yapıyoruz'' diye konuştu.

-KADİR İNANIR

Yapımcı Burman ile geçen yıl Antalya'da tanıştıklarını belirten Kadir İnanır ise ''illa bir Amerikan filminde oynamanın kendisi için çok anlam taşımadığını'' dile getirerek, şöyle konuştu:

''Kendilerine de belirttiğim gibi, benim bir kariyerim var. Buradaki kariyerimin de korunması gerektiğini söyledim. Onlar da böyle bir düşünce içinde olduklarını söylediler. Sinemanın önemli ticari boyutu var, büyük bir endüstri. Pazarlaması, tanıtımı, bunların hepsi göz önünde bulundurulmalı. Ticari boyutlu, güçlü bir prodüktör, geniş bir kadro, iyi bir öyküyle bir film yapmak istiyorlar. Çok ciddi bir iş, güzel bir öykü, senaryonun gelmesini bekliyorum. Benim proje içerisindeki rolümün en az diğer oyuncular kadar olması gerektiğini kendilerine söylemiştim. Görüşerek buraya kadar getirdik bu işi. Bundan sonra ne olacak bakalım. Senaryo gelsin, orada belirttiklerimizi gördüğümüz zaman sorun olmaz.''

Filmin önemli bir boyutunun da İstanbul'un film mekanı olarak kullanılması olduğuna işaret eden İnanır, Türkiye'nin tanıtımıyla ilgili bir işin içinde bulunmaktan ayrıca mutluluk duyacağını söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile konuştuğunu belirten İnanır, ''Kültür ve Turizm Bakanı da her konuda son derece yardımcı olacaklarını dile getirdiler, yabancı ortaklı filmlere çok değer veriyorlar'' diye konuştu.

Filmin yapım koordinatörü Ebru Doğdu, Türkiye'de bulundukları süre içerisinde önemli yapımcılarla görüşmelerde bulunduğunu, en kısa süre içerisinde Amerikan-Türk ortak yapımı filmi hayata geçirmek için görüşmelere devam edeceklerini söyledi.