KÜRESEL ISINMANIN 5 ÖLÜMCÜL ETKİSİ

İskoçya'da, kışlar artık daha ılık geçtiği için yaban koyunlarının boylarının son çeyrek asırda küçüldüğü bildirildi. Science dergisinin son sayısında yayınlanan araştırmaya göre, Hirta Adası'nda yaşayan Soay koyunlarının boyu küçüldü.

DOĞAL SELEKSİYONA AYKIRI GELİŞME

Sert iklime sahip adada, doğal seleksiyon (eleme) uyarınca güçlü ve sağlıklı olanlar hayatta kalmalı ve hayvanların boyu daha uzun olmalıydı. Ancak araştırmacılar, hayvanların boyunun uzamak şöyle dursun kısaldığını belirlediler.

İngiliz biyologlar, havaların ısınmasının bu durumu açıkladığını düşünüyorlar. Öyle ki, kışlar kısalıp havalar yumuşadığı için, kuzuların daha fazla büyümesine ve ilk kışa girmeden daha fazla semirmelerine gerek kalmadı.

SAYILARI GİDEREK ARTIYOR

“Imperial College London” profesörü Tim Coulson, “Eskiden baharda doğduktan sonra yazın hızla büyüyen sağlıklı ve iri kuzular Hirta'daki çetin kış şartlarına dayanabilirlerdi. Şimdiyse iklim değişikliği yüzünden, yılın daha uzun bölümünde yiyecek ot bulabiliyorlar. Hayatta kalmaları kolaylaştı. Yavaş gelişen koyunlar da artık hayatta kalabiliyor. Dahası bunların sürü içindeki sayıları da artıyor” dedi.

ORTALAMA AĞIRLIKLARI AZALDI

Araştırmaya göre, 1986'da bir aylık kuzular ortalama 15 kilo geliyordu. Aradan 20 yıl geçtikten sonra ise ortalama kiloları 13'e inmiş bulunuyor. Koyunların ortalama ağırlığı ise 25'ten 22 kiloya indi.

Uzmanlar, koyunların daha erken yaşta doğurmaya başlamasının da küçük kuzuların dünyaya gelmesinde etmen olduğunu düşünüyor.

DÜNYADAN KISA KISA...

AVUSTRALYA'DA TEBEŞİR DÖNEMİ'NE AİT ÜÇ AYRI DİNOZOR FOSİLİ BULUNDU
Avustralya'da 98 milyon yılık dinozor fosilleri bulundu. Associated Press ajansıyla BBC'nin verdiği bilgiye göre, Queensland eyaletinde, 142 milyon yılla 65 milyon 600 bin yıl öncesinin Tebeşir Dönemi'ne ait üç önemli dinozor fosili keşfedildi.

CIA'İN SORGULAMA TEKNİKLERİYLE İLGİLİ RAPORUN AÇIKLANMASI GECİKİYOR
Barack Obama yönetiminin merkezi haberalma örgütü CIA'in sorgulama teknikleriyle ilgili raporunun kamuoyuna açıklanmasını geciktirdiği bildirildi. Associated Press ajansının haberinde, “Obama yönetiminin, CIA'in gizli tutuklama ve sorgulama programının da konu edildiği söz konusu raporun açıklanması için iki ay fazladan ihtiyaç duyulduğunu açıkladığı” belirtildi.

BELÇİKA, SEYRELTİLMİŞ URANYUMU YASAKLAYAN İLK ÜLKE OLDU
Belçika, ABD ve İsrail ordularınca yoğun olarak kullanılan seyreltilmiş uranyumu yasaklayan ilk ülke oldu. Belçika parlamentosu, yaydığı zehirli kimyasallarla ve radyoaktif maddelerle çevreye ve canlılara kalıcı hasar veren seyreltilmiş uranyum üretimini, üretimine kredi sağlamayı, kullanımını ve bulundurmayı yasaklayan kanunu oybirliğiyle kabul etti.

KEDİ VE KÖPEKLER İÇİN GÜNEŞTEN KORUYUCU KREM
İnsanoğlunun sadık ve sevimli dostları kedi ve köpekler için mücevherli tasmaların, marka kıyafetlerin ardından şimdi de güneşten koruyucu ürünler geliştirildi. İtalyan haber ajansı Adnkronos'un haberine göre, insanlar gibi güneş ışınlarının olumsuz etkilerine maruz kalan hayvanlar için geliştirilen güneşten koruyucu ürünler, dün Milano'da, Bayer'in Hayvan Sağlığı Bölümü tarafından düzenlenen bir toplantıda tanıtıldı.