İnancı olana yakışmazBaşbakan Erdoğan, Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumunca (USAK) düzenlenen "Değişen Dengeler ve Türkiye'nin Artan Önemi" konulu konferansın ardından gazetecilerin, akademisyenlerin ve diplomatların yazılı sorularını cevapladı. "Darbe dönemi bitti, diyorsunuz ama yeni planlar ortaya çıkıyor. Bir de siyasi tansiyon bilinçli olarak mı yükseltiliyor? Dün akşam meclisteki kavga gibi" sorusuna Erdoğan tarihi cevaplar verdi:

DARBE İZLENİMLERİ ALIYORUZ

"Darbe planları noktasındaki şeylerin geçmişi biraz eskiye dayanıyor. Tabii bunlar darbe planı mıdır, değil midir tartışma konusu olan şeyler. Ama biz bu görüntülere baktığımızda, bunun izlenimlerini gerçekten alıyoruz. Zaten yargı süreci devam ediyor. Temennimiz odur ki böyle bir yanlış yapılmamış olsun. Dün akşam yaşanan olay (TBMM'de yaşanan olay) bunun farklı bir göstergesi. Tabii farklı boyutu var."

EŞİMİN GÖZYAŞINA MAHKUM OLDUK

Eşi Emine Erdoğan'ın GATA'ya alınmadığını yeni açıkladığını belirten Erdoğan şöyle konuştu: "Üç senedir, eşim de ben de gündeme getirmedik. Gereken yerlere söyledim. Söyleyecek çok daha şeyler var ama ben ülkemde gerilim istemiyorum. Bu konuda yaşadığım başka şeyler de var. Belki biraz daha zaman kazanacak, sonra belki siyasetten çekildikten sonra kaleme alarak gündeme getireceğim. Ama ülkem bunları kaldıramaz. Onun için bazı şeyleri söylemek zaman istiyor ama bunun zamanı gelmişti. Niye? Önemli bir sanatçı hasta yatağında. Eşim ziyarete gitmek istiyor. 'Emine Hanım, böyle böyle bir durum oldu, ne olur biz sizinle dışarda buluşalım' demek suretiyle, dışarda bu görüşmeyi yapıyorlar. Bunun akılla, izanla, bir kurumsal yaklaşımla izahı olabilir mi? Bu işin üzerine gidemez miydik, gidebilirdik ama biz sadece eşimin gözyaşlarına mahkum olarak kaldık. "

MHP TAHAMMÜL SINIRLARINI AŞTI

Erdoğan, TBMM'de MHP'nin neden olduğu gerginlik için şu değerlendirmeyi yaptı: "Benim il genel meclisi üyem güya konuşmasında 'Peygamber gibi anılan başbakan' ifadesi kullanıyor. Bir insan, cehaletinden olabilir, ne bileyim farklı yaklaşım tarzından olabilir, böyle bir ifadeyi kullanmış olabilir. Bir Müslümansan bunu zaten tasvip edemezsin. Hele hele Tayyip Erdoğan için böyle söyleyemezsin. Yakıştırmayı yapan karşısında arkadaşım gerekenleri söyledi ama ikinci defa söylenince artık tahammül sınırlarını aştı. Benim partimde böyle bir insan da barınamazdı. Olayın aslı bu. Bunun üzerinden siyasi rant devşirmeye çalışan basit bir muhalefet anlayışı."

AİHM'İN KARARI NORMAL

Erdoğan, AİHM'in nüfus cüzdanından din hanesinin kaldırılmasını öngören kararı için de "AİHM'in verdiği karar, Anayasa Mahkememizin de bu noktadaki attığı adımla paralellik arz eden bir konu. Nüfus kağıtlarında din ile ilgili sütunun olup olmaması çok şeyi değiştirmez. Burada AİHM'in vermiş olduğu kararı anormal bir karar olarak görmüyorum. Yani bu kaldırılabilir çok da önemli değil ama bunun ardından almış olduğu diğer bir karar var ki bu kararı da ben önemsiyorum, burada lehte bir karar vermiştir. Yani Türk alfabesinde olmayan bazı harflerin ısrarla konulması tezine karşı olumsuz vermiş olduğu karardır" yorumunu yaptı.

Şampiyona için tam destek

Erdoğan, Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener'i kabul etti. Görüşmede Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak ve Federasyon Başkanvekili Lütfi Arıboğan yer aldı. Erdoğan'a bir tablo hediye eden Özgener, çıkışta Erdoğan'a 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası adaylığıyla ilgili bilgi verdiklerini söyledi. Erdoğan'ın şampiyonanın Türkiye'de yapılmasına tam destek verdiği öğrenildi.

İmam hatipli olduğum için gurur duyuyorum

Konferansta Erdoğan'a "Eleştirilere karşı sert bir üslubunuz var. Karikatüristlere dava açtınız. Bunlar demokrasi yaklaşımınıza uyar mı?" şeklinde bir soru yöneltildi. Söz konusu karikatülerde imam hatiplilerin kedinin boynuna takıldığını belirten Erdoğan, "İmam hatip lisesi mensuplarını bu şekilde karikatürize etmeyi doğru bulmuyorum" dedi. Erdoğan şunları söyledi: "İmam hatip lisesi mezunları bu ülkenin, Cumhuriyet'in okullarıdır. Böyle bir yakıştırmayı doğru bulmuyorum ve bunu benim şahsımla da birleştirerek yapmak... Ben imam hatip mezunuyum. Bundan iftihar duyuyorum, gurur duyuyorum. İmam hatip mezunu olarak beni üniversiteye almadılar ve gittim ayrıca lise bitirdim. Bu çileleri çeke çeke biz buralara geldik. Bunu da milletimin bilmesini istiyorum. Benim çocuklarımın hepsi imam hatip mezunudur, hepsi de gittiler Amerika'da okudular. Herhangi bir sıkıntı yaşamadan okudular. Buyurun, demek ki oluyormuş ama ne yazık ki bu sıkıntıları kendi ülkemizde yaşadık."