Eskişehir’de emekli Albay Hakan Büyük’ün evinde ele geçirildiği öne sürülen ve “Balyoz Darbe Planı”nın bir bölümünü içerdiği öne sürülen belgelerle ilgili yürütülen soruşturma kapsamında Korgeneral Turgut Atman, Tümgeneral Nedim Güngör Kurutaş, Tümgeneral Bülent Kocababuç, Tümgeneral Beyazıt Karataş, Tuğgeneral Mehmet Eldem, Tuğgeneral Erhan Pamuk, Tümamiral Sinan Ertuğrul ve Kurmay Albay Mehmet Örgen önceki gün Beşiktaş Adliyesi’ne gelerek “şüpheli” sıfatıyla ifade verdi. Önceki gün öğle saatlerinde adliyeye gelen muvazzaf askerlerin sorgusu gece 02.00’ye kadar sürdü. Soruşturma savcısı Hüseyin Ayar tarafından yaklaşık 12 saat sorgulanan şüpheliler, savcılık sorgularının ardından serbest bıkarıldı.
 
‘Belgelerde imza yok’
 
Adliyede 12 süren sorgulamada generallere Eskişehir’de bulunduğu iddia edilen komutanların adına imzaya açılmış belgeleri gösterildiği belirtildi. Savcının, “Bu belgeleri siz mi hazırladınız ya da siz mi hazırlattınız?”, “Bu belgeleri hangi amaçla hazırladınız?” şeklinde sorular yönelttiği askerlerin ise belgeleri inceledikten sonra, “Belgeleri biz hazırlamadık ve hazırlatmadık” diyerek suçlamaları reddettiği öğrenildi. Savcının, “Sizin imzanız olan belgede” diye soru yönelttiği ve komutanlar ile avukatlarının tepki gösterdiği belirtildi. Komutanların, “Oradaki belgelerin hiçbiri imzalı belge değil. Hepsi dijital doküman. Siz ‘imzanız olan belge’ diyemezsiniz. Oradaki belgeler sadece bizim ismimiz kullanılarak imzaya açılmış” dediği öğrenildi.
 
‘NATO’da görevliydim’
 
Albay Mehmet Örgen’in sorguda, “2001-2005 yılları arasında NATO’da görevliydim. Söz konusu iddiaları içeren yazışmayı yapmam mümkün değil. NATO’nun Almanya’daki bir kursundaydım” diye savunma yaptığı iddia edildi.
 
Balanlı yine gitmedi
 
Soruşturma kapsamında “şüpheli” sıfatıyla ifadeye çağırılan en üst düzey muvazzaf, Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı dün de adliyeye giderek ifade vermedi.
 
Balanlı’nın önümüzdeki hafta içinde Beşiktaş’taki adliyeye giderek ifade vermesi bekleniyor.
 
Aynı soruşturma kapsamında 3 hâkim albay, 2 hâkim binbaşı ile bazı askerlerin de önümüzdeki hafta ifade vereceği belirtildi.
milliyet