Uzmanlar, özellikle işverenler ve varlıklı kişilerin imza atma konusunda uyarıyor. Yapılan uyarılar arasında, işverenin kendi adına gönderdiği davetiyeye imza atmaması da yer alıyor. Uzmanlar, imza elde etmek isteyen kişilerin kurye veya postacı kılığında evrak teslim etmek istediklerine işaret ederek özellikle işverenlerin dikkatli olması gerektiğine işaret etti.

Sahte senetler nedeni ile adliyelerde görülen bir dizi dosya bulunuyor. Söz konusu dosyaların ağırlık bir kısmı, varlıklı ve yaşlı kişilerin daha önce attıkları imzalar kullanılarak oluşturulan sahte senetler.  Uzmanlar, fiziki olarak az yer kaplayan imzanın hukuki değerinin yüksek olduğuna işaret ediyor.

Özellikle işverenlerin dikkatli olması gerektiğine işaret eden Ticaret Hukuku Uzmanı Avukat Umut Metin, “Patronların imza atmada cimri olmaları gerekir” dedi. Av. Metin açıklamasının devamında “Hiçbir patronun davetiye – kartpostal – tebrik gibi yazışmalarda ıslak imzasına veya ıslak imza örneğine yer vermemesi gerekir. Özellikle varlıklı insanları hedef alan adli olaylarda örneği olan imzanın birebir aynısının taklit edilebilir olduğu bilinmeli. Bu risk nedeniyle şirket içi ve özellikle şirket dışı yazışmalarda patronlar imzalarını mümkün mertebe korumalı” şeklinde konuştu. Av. Metin alınabilecek pratik önlemlerin başında ise çift imza uygulamasının geldiğine işaret etti.

DERHAL YARGIYA GİDİLMELİ

İcra ve İflas Hukukçusu Av. Birnur Bayraktar Arslan ise özellikle icra takiplerinde borçlular tarafından imza itirazlarına sıklıkla rastlandığına işaret ederek “Bu itirazlar genellikle zaman kazanmaya yönelik. İmzasının herhangi bir borç doğurabilecek evrakta kullanılmış olabileceğini düşünen kişiler, henüz herhangi bir icra takibine uğramadan konuyu yargı kurumlarına aktarmalı. Gerekli önlemler de hızla alınmalı” dedi.

‘PATRON İMZALASIN’ ISRARINA DİKKAT

Ceza Hukukçusu Av. Elif Özdemir ise, imza peşinde olan kişilerin zaman- zaman postacı–kurye kılığında geldiklerine işaret etti. Av. Özdemir “Özellikle şirket sahiplerine, esnaflara evrak teslimi bahanesi ile imza attırılmak isteniyor. Bu tür ısrarcı talepler karşısında dikkatli olunmalı. Şirket sahiplerinin kendilerine ulaşan evrakları bizzat değil devamlı evrak alımı konusunda görevli kişiler aracılığıyla yapması gerekir. Evrak teslimi senaryosuyla senet  vb evrakların imzalatılması suçunda artış bulunuyor” dedi.

'ÇEK DE SAHTECİLİK VAR'

Tüccarlar Kulübü Yönetim Kurulu başkanı İlker Önel ise şu açıklamayı yaptı.

"Özelikle son günlerde sahte paranın yanında sahte çek ile alakalı yaşanan mağduriyetleri üyelerimizden duyuyoruz. Tacir elindeki çek ile tahsilatını yapmak üzere bankaya başvurduğunda eğer çek sahte ise banka buna el koymakta ve çeki getirene ödemeyi yapmamakla birlikte aynı zamanda savcılığa suç duyurusunda bulunmakta. Bu gibi durumlarda asıl çeki düzenleyen değil de çeki tahsil edecek olan ciranta mağdur düşmektedir. Eğer iyi niyetli bir tüccar iseniz hem parayı tahsil edemediğiniz için ticari faaliyetiniz aksar, aynı zamnda da savcılık tarafından şikayetçi olduğunuz takirde bir adli süreç başlayacağından zamanın çok değerli olduğu günümüzde ekstra iş yükü getirecektir. İstanbul Tüccarlar Kulübü olarak her zaman vurguladığımız etik ticaret anlayışına ters düşen bu gibi olayları desteklemiyoruz."

Dinçer Gökçe/Hürriyet