Vatan'ın haberine göre; konuyla ilgili hem Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı inceleme başlattı hem de Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı. İncelemeyi derinleştiren Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Diyarbakır"daki dosyayı da istedi. Başsavcılık açıklamasında, “DTK ile bir siyasi parti arasında organik bağ olup olmadığını” da mercek altına alacağını duyurmuştu. Açıklamada parti adı yer almaması dikkat çekmişti. Ancak incelenen partinin BDP, daha doğrusu söylemleri olduğu siyasi kulislerde konuşuluyor. BDP, DTK ve Öcalan"ın da söylemlerini mercek altına alan Başsavcılık üçü arasında bir bağ olup olmadığı inceliyor. Bunun için Başsavcılık, Öcalan"ın avukatlarıyla yaptığı haftalık görüşmelerin tutanaklarını da istedi.

Ankara kulislerinde konuşulan bir başka konu da Anayasa Mahkemesi"nin son kararı. AYM"nin son kararının ardından, parti kapatma davasının olası sonuçları da değişti. Yüksek Mahkeme"nin, DEHAP davasını görüşürken sessiz sedasız çok dikkat çeken bir karara imza atmıştı.

Ankara kulislerinde yargı çevrelerinde, BDP"ye açılacak olası bir kapatma davasının Anayasa Mahkemesi"nin son kararının ardından, “Siyasi yasak” gibi bir sonucunun olmayacağı belirtiliyor.