Konvoy 10'uncu kilometredeki polis karakolu önünde, trafik kontrolü gerekçesiyle durduruldu. Polis, 'diğer illerde BDP konvoyuna saldırı olabilir' ihbarı aldıklarını ve bu nedenle geçişe izin vermeyeceklerini bildirdi. Bunun üzerine olaylar çıktı ve Polis göstericilere müdahale etti. BDP'li milletvekili İdris Baluken ile bir polis arasında ilginç diyaloglar yaşandı.

Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuk Dayanışma Dernekleri Federasyonu (TUHAD-FED) öncülüğünde Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) tarafından desteklenen ve yarın yapılacağı söylenen ’Gemlik Yürüyüşü’ne giderken Diyarbakır çıkışında durdurulan grup, polisin geçişlerine izin vermeyeceği kesinleşince karayolunu trafiğe kapattı. Bu sırada grupta Diyarbakır Milletvekili Emine Ayna ve Bingöl Milletvekili İdris Baluken ile birlikte bulunan Siirt Milletvekili Gültan Kışanak, polisin tutumunu protesto için basın açıklaması yapmak istedi.

Emniyet yetkilileri Kışanak’a, karayolunu kapatmanın doğru olmadığını kamuya ait yolu kapatmadan açıklamalarını yapabileceklerini söyledi. Bunun üzerine grup arasında bulunan bazı kişiler yolu trafiğe kapatarak oturma eylemi başlattı. Polisin anonslu uyarılarına aldırış etmeyen grup polise taş atarak karşılık verince arbede çıktı.

GÜLTAN KIŞANAK POLİS MÜDÜRLERİNİN ÜZERİNE YÜRÜDÜ

Kalabalığı yatıştıran Gültan Kışanak bu kez polislerin üzerine "Bu ülkede yaşama hakkımız yok mu? Konuşma hakkımız yok mu? Bunu da mı elimizden alacaksınız? Kenan Evren’den daha faşistsiniz" diyerek yürüdü.

Polislerin sakin olmasını istediği Kışanak, "Nasıl sakin olayım. Bir partinin Genel Başkanı saldırıya uğruyor yolun ortasında" diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:
Polis'ten vekile 'Sen kimsin?'

"Seninle müdürüne haber gönderdim topu topu 10 dakika açıklama yapacağız. Bu kadar hakkımız yok mu, bu ülkede benim konuşma hakkım yoksa, şu yolun hiç bir anlamı yok. Kanun böyle demiyor, kanun diyor ki insanlar konuşsun, insanlar demokratik tepkisini göstersin. İnsanlar Gemlik’e yürümek istiyorsa Gemlik’e yürüsün. Bunu engelliyorsanız bunun adı 12 Eylül faşizmidir. Biz faşizme direnerek geldik bugüne, bundan sonra da faşizme karşı direneceğiz. Adı Kenan Evren faşizmi olsa da, adı AK Parti de olsa biz direneceğiz."

Polis müdürlerinden, kalabalığı dağıtmak için üzerlerine zırhlı araç süren polisin yaka numarasını isteyen Gültan Kışanak, "Burada benim üzerime Tomo (panzer) yürüten polisin yaka numarasını istiyorum. Şimdi bana vermezseniz bir yere gitmiyorum. Burada tek başıma otururum" dedi. Polis yetkilileri de Gültan Kışanak’ın basın açıklaması yaptıktan sonra yolun trafiğe açılmasını istedi.

KIŞANAK: OLAĞANÜSTÜ HAL UYGULANIYOR

Polis yetkilileriyle tartışmanın ardından basın mensuplarına açıklama yapan Gültan Kışanak, "Bu ülkede tüm illerde bugün itibariyle bir olağanüstü hal uygulanmaktadır. İçişleri Bakanlığı’nın ve hükümetin talimatıyla tüm valiler tüm kentlerde ve tüm ilçelerde giriş çıkışları yasaklayan bir karar almıştır. Bunun adı tüm ülkede olağanüstü hal yada sıkı yönetim uygulamaktır" dedi.

Gültan Kışanak, yurttaşların seyahat özgürlüğünün engellendiğini, hükümetin de demokratik eylemleri faşizan bir tutumla terörize ettiğini ileri sürdü.

MİLLETVEKİLİ İLE POLİSİN ’SEN KİMSİN’ TARTIŞMASI

Gültan Kışanak’ın açıklamalarını tamamlanmasından sonra da yolu açmayan grup yürüyüşe geçti. Yürüyüşü engellemek isteyen polislere kalabalıktan taş yağdırıldı. Bunun üzerine grubu dağıtmak için polis tazyikli su sıkmaya başladı. Milletvekilleri de tazyikli sudan nasibini alıp ıslanırken, Bingöl Milletvekili İdris Baluken’ın gözlüğü kırıldı.

Milletvekili Baluken, yanından geçen polise kırık gözlüğünü uzatarak "Bunu siz kırdınız" diye tepki gösterdi. Gelen bir polis amiri milletvekili Baluken’in konuştuğu sivil polis memuruna "Gel buraya o senin muhatabın değil’" deyince sinirlenen İdris Baluken "Sen kendini ne sanıyorsun, sen kimsin, susun" diyerek bağırdı. Karşılıklı ’Sen kimsin’ tartışması milletvekili Baluken’in "Ben Milletvekiliyim, halkın vekiliyim", polisin de "Ben de devletim" sözleriyle devam etti.

Kalabalığın olaylar sırasında bir ara gazetecilere de saldırması üzerine devreye giren Gültan Kışanak, bu kişileri sert bir dille uyararak basın mensuplarına bir şey söylememelerini istedi.

Olaylar polisin çembere aldığı grubun, Gemlik’e gitmek üzere geldikleri otobüsleri binip Diyarbakır’a dönmesiyle son buldu.

GEMLİK'TE GERGİN BEKLEYİŞ!

Öcalan'ın avukatlarıyla görüştürülmemesini protesto için yarın Gemlik'te yapılması plananlanan yürüyüş öncesi gerilim artıyor. Yürüyüşe Diyarbakır'dan katılacak olanlar polis tarafından engellendi. Gemlik'te ise Ülkü Ocakları provokasyona kapılmamaları için yandaşlarınu uyardı ancak evlere Türk bayrağı asılmasını istedi.

Polis, ’diğer illerde BDP konvoyuna saldırı olabilir’ ihbarı aldıklarını ve bu nedenle Diyarbakır'dan Bursa'ya gitmek isteyen konvoyun geçişine izin vermeyeceklerini bildirdi.

TUHAD-FED ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK)’nin ’Öcalan’a özgürlük’ sloganıyla Bursa’nın Gemlik ilçesinde yapılacak yürüyüşle ilgili yaptıkları duyurular üzerine, sabah erken saatlerde toplanan yaklaşık bin kişi 7 otobüs, 10 midibüs ve otomobillerle yola çıktı.

BDP Diyarbakır Miletvekili Emine Ayna, DTK Genel Başkan Yardımcısı ve BDP Siirt Miletvekili Gültan Kışanak, BDP Bingöl Miletvekili Dr. İdris Baluken’in de bulunduğu konvoy 10’uncu kilometredeki Yaşar Şimşek polis karakolu önünde, trafik kontrolü gerekçesiyle durduruldu.

Burada kimlik kontrolünden geçirilen BDP’liler bekletilirken, Diyarbakır Miletvekili Emine Ayna, 5 kilometre ilerde bulunan ikinci kontrol noktası olan Pirinçlik Karakoluna gitti.

Burada önlem alan polis yetkilileri, milletvekili Emine Ayna’ya "BDP konvoyu diğer illerden geçtiğinde saldırıya uğrayacak" ihbarı aldıklarını ve bu nedenle geçişlere kesinlikle izin verilmeyeceğini bildirdi.

Emine Ayna da ilk kontrol noktasına dönerek durumu diğer miletvekilleri ile BDP’lilere iletti. BDP konvoyunun Yaşar Şimşek Polis karakolu önündeki bekleyişi sürüyor.

Gemlik Ülkü Ocakları Başkanı M. Emin Özcanbaz imzasıyla yayınlanan basın bildirisinde şu açıklamalara yer verildi

"Gemlik Ülkü Ocakları olarak, 9 Ekim Pazar günü Gemlik halkının bu örgütleri protesto etmesi amacıyla tüm ev ve iş yerlerini Türk bayraklarıyla donatmasını, Gemlik'in sahipsiz olmadığını ellerinde Türk bayraklarıyla terör yanlılarına göstermelerini, provokasyonlara kapılmamalarını ve Gemliğe sahip çıkmalarını rica ediyoruz."

BDP’Lİ BİNİCİ: KİMSENİN ÖNÜNDE DİZ ÇÖKMEYECEĞİZ

PKK elebaşı Abdullah Öcalan’ın avukatları ve ailesiyle görüşememesini protesto için Bursa’nın Gemlik İlçesi’nde yapılmak istenen yürüyüşe Şanlıurfa’dan katılmak isteyen BDP’liler, kendilerini götürecek otobüs şoförünün olumsuz yanıt vermesi üzerine kentte kaldı. Gemlik’e gidemeyen grupta yer alan BDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici, yürüyüş için yola çıkanların güvenlik güçlerince engellendiği iddiasında bulunarak, "Bu ülkenin demokratikleşmesi açısından, bu bedelleri ödemeye devam edeceğiz. Devam eden faşist uygulamaları onaylamıyor, doğru bulmuyoruz. İktidarın bu faşist uygulamaları bizleri hiçbir zaman diz çöktürmeyecektir" dedi.

Öcalan’a destek amaçlı düzenlenen Gemlik Yürüyüşü için Bursa’ya gitmek isteyen BDP Şanlıurfa il teşkilatı üyeleri, son anda otobüs sürücüsünün olumsuz yanıt vermesi üzerine kentte kaldı. Öğleden sonra parti binasında toplanan aralarında BDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici’nin de bulunduğu yaklaşık 50 kişilik grup, Bursa’ya gitmek için anlaştıkları otobüsün beklediği Haleplibahçe Mevkii’ne yürüyerek gitti. Yaklaşık 1 kilometre uzaklıktaki alana yürüyerek giden grup, burada otobüs sürücüsünün Bursa’ya gitmeyi kabul etmediğini söylemesi üzerine döndü. Polislerin de önlem aldığı alandan yürüyerek parti binasına dönen grup zaman zaman PKK elebaşı Öcalan lehine Türkçe ve Kürtçe slogan attı.

Parti binası önünde yeniden toplanan grup adına açıklama yapan BDP Milletvekili İbrahim Binici, Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Yardımlaşma Federasyonu tarafından düzenlenen yürüyüşe DTK ve BDP’nin de destek verdiğini belirterek, "Gemlik yürüyüşü maalesef Bursa Valiliği’nin yayınladığı bir genelgeyle ve İçişleri Bakanlığı’nın da onayıyla durdurulmuştur. Türkiye gitgide faşist uygulamalarla karşı karşıya kalmaktadır. Bir basın açıklamasını; tutuklu ailelerine dönük haksızlıkları, haksız uygulamaları ve 72 gündür ailesi ve avukatlarıyla görüştürülmeyen Sayın Öcalan’ın şahsında İçişleri Bakanlığı’nın bu tutumluluğunu şiddetle kınıyoruz" dedi.
Yürüyüşün engellenmesine dönük uygulamayı 12 Eylül darbe döneminde bile rastlanılmayan durum olarak nitelendiren Binici, şunları söyledi:

"İlçelerimizden gelecek olanları taşıyan araçlar şehre girmeden durduruldu. Bu ülkenin demokratikleşmesi açısından, bu bedelleri ödemeye devam edeceğiz. Bu faşist uygulamaları hiçbir zaman onaylamıyor, doğru bulmuyoruz. İktidarın bu faşist uygulamaları bizlere hiçbir zaman diz çöktürmeyecektir. Bunların korkusu bu ülkede barış, demokrasi, kardeşlik gelişirse, yaşama şanslarının kalmayacağını düşünüyorlar. İktidarın da bakış açısı da budur. Bunun için iktidar partisi son süreçte 12 Haziran seçimlerinden sonra faşizan uygulamaları had safhaya çekmiştir. Örneğin seçilmiş Şanlıurfa Milletvekilimiz İbrahim Ayhan bugün benimle birlikte burada olacaktı. Sayın Hatip Dicle’nin hile ve hurdalarla milletvekilliği düşürüldü. Bunun için de bu ülkede demokrasiyi getirene kadar, barışı, getirene kadar hiç kimseye, hiçbir ideolojiye karşı diz çökmeyeceğiz."

Binici’nin konuşması ardından 5 dakikalık oturma eylemi yapan grup, daha sonra parti binasına gitti.
vatan