Diş implantları günümüzde sık kullanılmaya, pek çok hastanın sorunlarına çare olmaya başladı. Tanfer Klinik Direktörü Nihat Tanfer; implant yaptırırken dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
Gazi Üniversitesi'ndeki yüz nakli sırasında diş nakli de yapıldı. Diş nakli, porselen ve titanyum dişlerin yerini alabilecek mi?
Uzun yıllar, hastaların ağrıyan dişlerinin çekilmesi ve temizlendikten sonra tekrar takılması yöntemi uygulanmıştır. Ama ben belli bir zamandan sonra diş köklerinde erimelerin olduğunu ve dişin beş yıldan fazla dayanmadığını gördüm. 1980'lerde başlayan implantoloji, bu zor uygulamayı diş hekimliğinden çıkarmıştır.

HAMİLEYKEN KULLANILABİLİR
İmplantlar günümüzde çok yaygınlaştı ama hâlâ sorun yaşayanlar var...
Günümüzde herkes implant yapar oldu. Ama doğrusu; implantı, kemiği tanıyıp bilen, bu konuda tecrübesi olan çene cerrahlarının yapması. Aksi takdirde implant ameliyatları sonrasında; hasta çok ağrı çeker, yüzü şişer, üstüne üstlük sonuç da başarısız olabilir. Biz bunlara implant kazaları diyoruz. İmplantoloji bir cerrahi işlemdir. Bu cerrahi işlemin başarılı olabilmesi için; hekimin, hastanın ve kullanılan malzemenin doğru şekilde yönetilmesi gerekmektedir. Acemiliği kaldırmaz!
Hamilelik döneminde bu dişlerin sorun yaratma riski var mıdır?
İmplant, iyileşme sürecinden sonra kendi dişiniz gibi olur. Kendi dişlerinize nasıl bakım yapmanız gerekiyorsa, aynı şekilde hareket etmeniz gerekir. Hamilelik döneminde; hormonal değişimlerden dolayı diş etleri etkilenir. Bu dönemde ağız bakımına ve beslenmeye dikkat edilmeli. Bu arada 'hamileyken, bebeğin kendisi için gerekli olan kalsiyumu, annenin dişlerinden alması, bu nedenle annenin dişinin çürümesi' düşüncesi yanlıştır.