IMF"nin karar mekanizmasında daha fazla söz sahibi olmak isteyen Brezilya, Çin ve Hindistan gibi ülkelerin baskısı sonuç verince, Fon, 64 yıllık tarihinde ilk kez tahvil çıkarmak için kolları sıvadı. IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, tahvil ihracının esneklik yaratacağını belirterek, Ülkelerle ihracın nasıl ve ne miktarda yapılacağını konuşuyoruz dedi.
IMF (Uluslararası Para Fonu), kredi verebilme gücünü artırmak amacıyla 64 yıllık tarihinde ilk tahvil çıkarmaya hazırlanıyor. Bu ayın başında dünyanın en gelişmiş 20 ekonomisinin liderlerinin küresel krizden çıkış yollarını bulmak için bir araya geldiği Londra"daki G-20 Zirvesi"nde IMF"ye aktarılacağı belirtilen 750 milyar dolarlık kaynağın nasıl sağlanacağı konusu tartışma yarattı. IMF ve Dünya Bankası"nın düzenlediği "Bahar Toplantıları" çerçevesinde G-20 ülkelerinin Maliye Bakanları Washington"da bir araya geldi. IMF"nin kredi verme gücünün nasıl üçe katına çıkarılacağı konusunda, gelişmiş ülkeler ile Fon"un karar mekanizmasında daha fazla söz sahibi olmak isteyen gelişen ekonomiler ikiye ayrıldı. Gelişen ülkelerin baskısı sonuç verince IMF, kredi verme gücünü ilk kez ihraç edeceği tahvillerle artırmayı gündemine aldı.

1980"LERDE DE VARDI
IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, gelişmekte olan ülkelerin Fon"a tahvil satın almak yönündeki isteklerini dile getirdikleri belirterek, 1980"li yıllarda da Fon"un gündemine gelen tahvil ihracına sıcak baktıklarını söyledi. Strauss-Kahn, Eminim ki bu araç kullanılacaktır. Esneklik sağlayacak bu araç, bazı ülkeler tarafından da ilgi çekici bulunmaktadır. Şu anda borç verecek olan farklı ülkelerle bunun nasıl yapılacağı ve miktarın ne kadar olacağı konusunu tartışıyoruz dedi.
Geçtiğimiz hafta sonu Washington"daki toplantıda yaşanan görüş farklılıkları, dünyanın önde gelen ülkelerinin nisan ayı başında düzenlenen G-20 Zirvesi"nde alınan kararları uygulamaya sokulmasında zorluklar yaşadığını ortaya koydu. Londra"daki zirvede biraraya gelen dünyanın en gelişmiş 20 ülkesi, küresel krizden çıkış için 1.1 trilyon dolarlık hamle kararı almıştı. Bu doğrultuda, küresel krizle mücadelede IMF"ye yeni görevler yüklenirken, Fon"a 750 milyar dolar yeni kaynak aktarılacağı belirtilmişti. Buna göre, IMF"nin kredi verebilmesi için 500 milyar dolar verilecek ve Fon"un Özel Çekim Hakkı (SDR) için 250 milyar dolar ek kaynak sağlanacaktı. ABD"nin başkentinde biraya gelen G-20 ülkelerinin Maliye Bakanları IMF"nin kredi hattı için sağlanacak bu 500 milyar doların nasıl verileceğini tartıştı.

GEİTHNER NAB"DA ISRARLI
ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner önderliğindeki gelişmiş ülkeler, bu kaynağın IMF"nin hali hazırdaki "Yeni Borç Alma Sözleşmesi" (New Arrangements to Borrow-NAB) kapsamında aktarılması konusunda ısrarcı oldu. Geithner, 50 milyar dolar seviyesindeki NAB"ın sağlanacak ek kaynakla 500 milyar dolara çıkarılması gerektiğini belirterek, NAB"ın genişletilmesi bu toplantıların en önemli sonucu olmalıdır dedi. Ancak, başta Çin, Brezilya, Hindistan ve Rusya olmak üzere gelişen ülkeler, IMF"de daha fazla söz hakkına sahip olmak isterken yeni bir öneri ortaya koydu. Gelişen ülkeler, IMF"nin kredi kapasitesini 500 milyar dolar artıracak olan kaynak için Fon"un tarihinde bir ilki gerçekleştirip tahvil çıkarması gerektiği görüşünde birleşti.

KRİZDEN ÇIKIŞ PLANINI KONUŞMANIN ZAMANI
IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, artık küresel krizden çıkış planının konuşulması için zamanın geldiğini belirterek, Mali canlandırma paketleriyle gelinen noktadan herkes mutlu. Herkes, finansal sistemin kötü varlıklardan tamamen temizlenmesi konusunda da hemfikir. Bazıları erken olduğunu düşünse de krizden çıkış stratejisinin belirlenmesi konusu en kısa sürede hesaba katılmalı diye konuştu.

GELİŞMİŞLERDEN IMF"YE 325 MİLYAR DOLAR TAAHHÜT
IMF, G-20 ülkelerinden geçen mart ayının ortasından beri kaynak aktarımı için toplamda 324.5 milyar dolarlık taahhüt aldığını açıkladı. IMF tarafından yapılan açıklamada, yaklaşık 325 milyar doları bulan bu kaynağın tamamının ise gelişmiş ülkelerden karşılanacağı belirtildi. Bu doğrultuda ABD, Japonya ve Avrupa Birliği"nin IMF"ye 100"er milyar dolar sağlayacağı kaydedildi...

Milliyet