Uluslararası Para Fonu (IMF) İdari Direktörü Christine Lagarde, Fon'un, 10 gün içinde açıklanacak olan 2012 yılı küresel ekonomik büyüme tahmininde indirime gideceğini kaydetti. 

Lagarde bugün Tokyo'da yaptığı açıklamada, Nisan ayındaki yüzde 3.5'lik tahmini işaret ederek, "Küresel büyüme görünümü üç ay öncesinde algıladğımızdan biraz daha aşağıda olacak" dedi. Lagarde, "Ve hatta bu düşük projeksiyon, alınacak doğru politika tedbirlerine bağlı olacak" değerlendirmesinde bulundu.

Çin ve Avrupa'da dünkü faiz indirimleri ve İngiltere Merkez Bankası'nın varlık alım programını genişletmesi, kemer sıkma tedbirlerinin ve borç yüklerinin gelişmiş ülkeler üzerinde baskıoluşturması ile birlikte, küresel toparlanmanın kırılganlığının altını çiziyor. Lagarde, Yunanistan gibi aşırı borç nedeniyle zor durumdaki ülkelerin iki yakalarını biraraya getirme mücadelesi vermeleri ile birlikte, büyüme finansal istikrarı güçlendirmek için Avrupa'da mali birlik yönünde baskı yapıyor.

Avrupa Birliği (AB) liderleri, 28-29 Haziran'daki toplantılarında, kurtarma paketlerinin kurallarında gevşemeye gittiler, bankalar birliği kurulması yönünde niyet beyan ettiler ve bankaların doğrudan yeniden sermayelendirilmesi yoluyla ülke ve banka borçlarının biribirinden ayrılması yönünde adım attılar.

Lagarde, 3 Temmuz'da yaptığı açıklamada, "Zirve, krizi durdurma konusunda, daha önceki çabalardan daha fazla önem arzediyor" dedi.

Lagarde, "Liderlerin mali birliğe yönelik de adım atmaları gerek" dedi ve "Ancak birlikte yeni bir yönde ilerliyorlar ve bu, durumun değişmekte olduğunun açık bir işareti" şeklinde görüş bildirdi.