AFP haber ajansının UluslararasıPara Fonu’nda (IMF) görevli bir sözcüye dayandırdığı bilgiye göre,  IMF Başkanı Christine Lagarde Mısır’da cumhurbaşkanı seçilen darbenin lideri Abdulfettah Sisi’yitelefonla arayarak kutladı.
 
Sözcüye göre ikilinin arasındaki konuşma ekonomik sorunlar üzerindeyoğunlaştı ve IMF Başkanı Lagarde, Mısır’a ve Mısır halkına yardım etme sözünü yineledi.
 
IMF, 2011’de Hüsnü Mübarek rejiminin devrilmesinin ardından ülkededuyulan ihtiyacı 4,8 milyar dolarlık kurtarma paketiyle gidermeye çalışmış, ancak 3 Temmuz’da ülkenin seçilmiş ilk cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin darbeyle devrilmesi sonucu artan istikrarsızlıkla birlikte bu paranınaktarımı dondurulmuştu.
 
Perşembe günü, bir IMF sözcüsü Para Fonu’nun Mısır’a vergi ve diğer konular hakkında teknik destek sağlamak amacıyla 27 Nisan – 2 Mayıs arasında başkent Kahire’yi ziyaret ettiğini açıklamıştı.
 
Sözcü Gerry Rice, “Mısır’a yardım etmek için hazırız, Mısırlı yetkililerle sorunların çözümüne yardımcı olabilecek politik eylemler ve çeşitli yapısal reformlar hakkında diyalog kuracağımız günü beklemekteyiz” dedi.
 
Sisi, katılımın artması için alınan önlemlere rağmen seçmenin yarısından fazlasının sandığa gitmediği seçimlerde geçerli oyların yaklaşık yüzde 97’sini aldı. Ancak Sisi’nin önünde önemli ekonomik sorunlar bulunuyor.
Başta Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri olmak üzere Körfez ülkeleridarbenin ardından Mısır’a milyarlarca dolar yardımda bulundu.
 
Sisi’nn cumhurbaşkanı seçildiği kesinleştikten sonra onu ilk tebrik eden Suudi Arabistan, Mısır için bir bağış konferansı düzenlenmesi çağrısı yaptı.
 
(Al Jazeera)