Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, IMF ile yürütülen program çalışmalarının içeriğine ilişkin bir çok konuda genel hatlarıyla mutabakat sağlandığını bildirdi. Ancak, akşam saatlerinde görüşmelere ara verildiği bilgisi gündeme bomba gibi düştü. Reuters son dakika gelişmesini, "Türkiye-IMF görüşmeleri askıya alındı" şeklinde duyurdu. Gecenin ilerleyen saatlerinde IMF yaptığı açıklama ile gelişmeleri doğruladı. Ancak sabaha karşı IMF'den şu açıklama geldi:

Uluslararası Para Fonu IMF, Türkiye ile yeni stand-by düzenlemesi yönünde yapılan görüşmelerde bazı kilit konularda önemli ilerleme sağlandığını ve görüşmelerin gelecek haftalarda da devam edeceğini bildirdi.
IMF tarafından yapılan yazılı açıklamada, IMF Türkiye masası şefi Rachel van Elkan başkanlığındaki heyetin, "Türk makamlarının ekonomik programının desteklenmesi amacıyla yeni bir IMF stand-by düzenlemesi konusunda" 8-26 Ocak tarihleri arasında Türkiye'de görüşmelere devam ettiği kaydedildi.

IMF heyetinin, Ankara ziyaretinin sonunda, van Elkan'in şu açıklamayı yaptığı belirtildi:

"IMF heyeti ve Türk makamları, bazı kilit konularda önemli ilerleme sağladı. IMF heyeti ve Türk makamları, aralarında özellikle orta vadeli yapısal mali reform gündeminin de dahil olduğu geriye kalan konuların sonuçlandırılması yönünde gelecek haftalarda diyaloğa devam edecek."

HAZİNEDEN AÇIKLAMA: KISA BİR ARA

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, IMF ile yürütülen program çalışmalarının içeriğine ilişkin birçok konuda mutabakat sağlandığını açıkladı. Şimşek, "Bazı noktalarda henüz çalışmaları bitiremediğimiz için kısa bir süre ara verilecek. Davos'ta ben görüşmelere devam edeceğim" dedi.
Hazine Müsteşarlığı'ndan Bakan Şimşek imzasıyla yapılan açıklamada, Uluslararası Para Fonu ile 8-26 Ocak 2009 tarihleri arasında yürütülen program çalışmalarının içeriğine ilişkin bir çok konuda genel hatlarıyla mutabakat sağlandığı kaydedildi. Açıklamada, program kapsamındaki orta ve uzun vadeli bazı yapısal reformlara yönelik çalışmaların tamamlanması için önümüzdeki dönemde görüşmelere devam edileceği vurgulandı.
Merkez Bankası'nca TL'ye dönüş kampanyası kapsamında verilen kokteylde, gazetecilerin Hazine'nin açıklamasına ilişkin sorularını yanıtlayan Şimşek, "Açıklama, geldiğimiz noktayı gösteriyor, Davos'ta ben görüşmelere devam edeceğim. Dolayısıyla, önümüzdeki dönemi önümüzdeki haftalar olarak algılamakta fayda var. Bazı noktalarda henüz çalışmaları bitiremediğimiz için kısa bir süre ara verilecek. Ondan sonra tekrar, kalan unsurlar üzerinde fikir ayrılıklarını giderdikten sonra" diye konuştu. Fikir ayrılıklarının ne olduğu sorusu üzerine Şimşek, "Devam eden müzakerenin içeriği hakkında konuşmayacağım" dedi.

Seçim sonrası eğilimi yok
Şimşek, "Niyet mektubu seçim sonrasına mı bırakılacak" sorusuna, "Öyle bir eğilim yok. Öyle bir eğilim olsaydı, daveti şubat başında yapardık. Bizim niyetimiz, bu programın mümkün olan en kısa sürede uygulamaya koymaktı. Bu yaklaşım devam ediyor. Seçim odaklı bir yaklaşım söz konusu değildir. Müzakereler iki tarafı ilgilendiriyor, ne zaman biteceği konusunda bir şey söyleyemem" dedi. IMF ile yapılacak anlaşmanın tutarı ve süresine ilişkin soru üzerine de Şimşek, bunların en son aşamada değerlendirileceğini kaydetti.

MİLLİYET