Dışişleri Bakanı ve Baş müzakereci Ali Babacan, başörtüsü ile ilgili son günlerde artarak yaşanan tartışmaların önemli bir bölümünün Türkiye'yi dışarıda görünüm olarak zayıflattığını söyledi. Babacan, konuyla ilgili tartışmalarda ortaya konan tezlerin ise 'evrensel hukuk kurallarıyla bazen son derece çeliştiğini' dile getirdi.
İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) İcra Komitesinin Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde yarın yapacağı ve Gazze Şeridi'nin deki sorunun temelinde Filistin sorununun ele alınacağı toplantıya katılmak üzere bu ülkeye giden Babacan, hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) üniversitelere başörtüsü ile girilmeyeceği yönünde bir karar verdiğini belirten bir basın mensubunun 'yükseköğretimde başörtüsünün serbest bırakılması ile ilgili Anayasa'ya madde eklenmesinin bunu geçersiz kılıp kılmayacağını ve yaşanan tartışmaları nasıl değerlendirdiğini sorması üzerine Babacan, ""Görevim gereği dış dünyayla çok yakın ilişkisi olan biri olarak, Türkiye'de bugünlerde yaşanan bu tartışmaların önemli bir bölümü maalesef Türkiye'yi dışarıda görünüm olarak zayıflatmaktadır. Türkiye, her alanda demokrasisi gelişmekte olan bir ülkedir. Türkiye, özgürlükler ve haklar alanında ileri gitmek zorunda olan bir ülkedir. Türkiye, kendisine seçtiği AB'ye tam üyeliği yakalamak için siyasi reformlar yapmak zorunda olan bir ülkedir" yanıtını verdi.

Babacan, soruya yönelik cevabında ayrıca, 'Özgürlüklerin her alanda doyasıya yaşanması hükümetimizin temel felsefesidir. Artık Türkiye'nin bu yeni dönemde gerçekten dışa açık bir dünya ülkesi olması için hep beraber çalışmamız gerekiyor. Bu tartışmaların içeriğine ve niteliğine bakacak olursak maalesef ortaya konan tezler evrensel hukuk kurallarıyla bazen son derece çelişmekte. Bu da Türkiye'yi dışarıya karşı daha farklı göstermektedir. Bu tartışmalar, Türkiye'nin ekonomik gücüne ve dünyada hızla artan etkinliğine gölge düşürmemelidir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, her zaman en iyiye layıktır. Nasıl pek çok gelişmiş ülkede bu tür sorunlar gündemde değilse Türkiye'nin de gündeminden bu tür sorunların hızla uzaklaşması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

"CELAL TALABANİ'NİN, TÜRKİYE GELMESİ DOĞAL AMA TARİHİ BELLİ DEĞİL"

Irak Cumhur Başkanı Celal Talabani'nin Türkiye ziyareti ile ilgili iddiaların sorulması üzerine Babacan, Irak Türkiye'nin komşusu olduğunu belirterek, kendisinin de Saddam rejiminin yıkılmasının ardından Irak'ın başkenti Bağdat'a gittiğini belirtti. Babacan, söz konusu tartışmalarla ilgili olarak, "Bir komşu ülkenin devlet başkanının Türkiye'yi ziyaret etmesi gayet doğal bir gelişmedir. Ancak, böyle bir ziyaret için kesinleşmiş bir tarih söz konusu değildir" dedi.

"GÖRÜŞME DEVLET KAYITLARINDA KELİME KELİME YAZILI"

Irak Başbakan Yardımcısı Berham Salih'in Eşşark El Avsat gazetesine verdiği mülakatta, Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile Davos'ta yaptığı görüşmede, PKK terör örgütüne yönelik askeri harekatların, Irak'ın egemenliğinin ihlali olduğu konusunda mutabakata vardıkları ifade ettiği haberlerinin sorulması üzerine Babacan, "Irak Başbakan Yardımcısı ile Davos'ta yaptığım görüşme bir heyetler arası görüşmedir. Bu görüşmenin tutanakları devlet kayıtlarında kelime kelime yazılıdır. Onun için Dışişleri Bakanlığımızın sözcüsünden yapılan açıklamalarına güvenin.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Levent Bilman, konuyla ilgili dün yaptığı açıklamada "Salih'in Londra'da Arapça yayınlanan 30 ocak tarihli Eşşark El Avsat gazetesinde yer alan bir mülakatında, mezkur görüşmede Türk Silahlı Kuvvetlerimizce Irak'ın kuzeyinde yerleşmiş bulunan PKK terör örgütüne yönelik olarak gerçekleştirilen askeri harekatlarımızın, Irak'ın egemenliğinin ihlali olduğu konusunda Sayın Bakanımızla mutabakata vardığı şeklindeki ifadeler yer aldığı görülmüştür. Bu ifadeler tamamen gerçek dışıdır" ifadelerini kullanmıştı.