“Avrupa’nın bir cami restorasyonuna bu ödülü verme eşiğine gelmiş olması da kültürün nasıl sınır tanımaz, milliyet tanımaz bir evrensel değer olduğunu çok güzel anlatıyor” dedi.
Avrupa’da ‘Tarihi yapıtların onarımı ve korunması’ ödülüne layık görülen İlyas Bey Külliyesi, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay tarafından kapılarını ziyarete açtı.
Anadolu Beylikleri döneminde 1404 tarihinde Şücaeddin İlyas Bey tarafından inşa ettirilen İlyas bey Külliyesi restorasyon projesinde mutlu sona ulaşıldı. Aydın’ın Didim ilçesinde bulan Milet Antik Kenti sınırlarındaki İlyas bey Külliyesi, Avrupa’nın kültürel mirasını korumayı misyon edinen Europa Nostra tarafından “Tarihi yapıtların onarımı ve korunması” kategorisinde ödüle layık görülmüştü.
Restorasyon çalışmaları tamamlanma aşamasına gelen İlyas Bey Külliyesi kapılarını ziyarete Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın da katıldığı törenle açtı. Düzenlenen törene Bakan Günay’ın yanı sıra Aydın Valisi Kerem Al, AK Parti Aydın Milletvekili Gültekin Kılınç, TURSAB Başkanı Başaran Ulusoy, Didim Ticaret Odası Başkanı Ufuk Döver ve davetliler katıldı.
İlyas Bey Külleyişi’nin restorasyonunda emeği geçenlere teşekkür eden Bakan Günay, “600 yıl yapılmış olan bir mabedin önünde bulunuyoruz şuanda. 1404 yılında inşası başlamış ve 1890’daki depremde büyük zarar görmüş bu eser, ailenin bir ferdi olan Hacı Halil Paşa tarafından 1904 yılında yani inşasına başlandıktan tam 500 yıl sonra restore edilmiş. 1950’li yıllardaki depremden sonrada artık bir dönemdir Cuma Namazı kılan İlyas Bey Külliyesi, bir süre sonra tamamen kaderine terk edilmiş. Güvercinlerin yuvası olmuş. Şimdi uzman arkadaşlarımız kendine sunulan imkan ile bu hazineyi müstesna bir şekilde hazırlamışlar” dedi.
“AVRUPA’NIN BİR CAMİ RESTORASYONUNA ÖDÜL VERMESİ ÖNEMLİ”
İlyas Bey Külliyesi restorasyon projesinin Avrupa’nın kültürel mirasını korumayı misyon edinen Europa Nostra tarafından “Tarihi yapıtların onarımı ve korunması” kategorisinde ödüle layık görüldüğünü anımsatan Bakan Günay, “Avrupa’da bir ödül adayı olmak; belki de Nastra’nın Lizbon’da bu hafta yapılacak ödül töreninde büyük ödüle aday olmanın umudu bile beni heyecanlandırıyor. Avrupa’nın bir cami restorasyonuna bu ödülü verme eşiğine gelmiş olması da kültürün nasıl sınır tanımaz, milliyet tanımaz bir evrensel değer olduğunu çok güzel anlatıyor. Bunun için çok büyük sevinç yaşıyoruz. Çünkü Balat köyü tarihi Milet yerleşiminin ortasında bir yerde. Depremden sonra Balatlılar biraz uzağa gitmişler, asıl yerleşim yerlerini terk etmişler. Ama biz yeniden Milet ekseni üzerinden bu coğrafyaya daha fazla sahip çıkmaya başladık. Türkiye’nin her yerinde devlet ve millet işbirliğiyle bu eserlere sahip çıkmaya, Türkiye kültürünü ve bu mücevherleri dünyaya tanıtmaya devam ediyoruz” şeklinde konuştu.
Konuşmasının ardından İlyas Bey Külliyesi’nin ziyaretlere açan Bakan Günay, külliye içerisi ve çevresini gezerek yetkililerden yapılan çalışmalar ve külliyenin tarihi hakkında bilgiler aldı.

aydinpost-facebook.20120414234532.jpg

aydinpost-twitter.jpg

video.gifHaberin videosu...