Dünyada en çok oynanan kutu oyunlarından bir olan Monopoly"nin üreticisi Hasbro firması, Türkiye"ye özel bir versiyon geliştirmek için başlattığı çalışma kapsamında, oyunda yer alacak illeri, oyuncuların belirlemesi için bir internet sitesi kurdu.

"www.turkiyeoyveriyor.com" adresinde yer alan internet sitesi aracılığıyla yapılan ankette kullanılan oylar sonucu, 81 ilden en yüksek oy alan 22"si oyunda yer alacak.

Oyunda kendisine yer bulacak iller, tanıtımlarına katkı sağlayacağı için kıyasıya bir mücadeleye girmiş durumda. Sıralamanın her an değiştiği oylamada, Giresun Belediye Başkanı Ömer Cinel"in yaptığı çağrı sonucu, kent sakinlerinin oylarıyla Giresun, birincilik için İstanbul"la çekişiyor. Onlardan sonra ise İzmir, Sivas ve Eskişehir geliyor. 22 il arasında en sonda ise Bursa, Kastamonu, Antalya ve Samsun bulunuyor.

Oylama sürerken, oyunda yer almaya aday 22 il arasında ayrıca "prestij" rekabeti de yaşanıyor. Çünkü, oyun farklı renklere ve değerlere sahip 8 bölgeye ayrılmakta. İl sakinleri, isimlerinin en değerlisi olan lacivert bölgedeki iller arasında yer alması ya da en değersizi olan kahverengi bölgede yer almaması için oylarını yarıştırıyor.

Sitede oy kullanmak için, ücretsiz şekilde üye olmak gerekiyor. Her üye, 28 Şubat tarihine kadar gün içerisinde 3 farklı şehir için birer kez oy kullanabiliyor. Bu arada oy kullanan her bininci kişi, oyuna piyasaya çıkmadan önce ücretsiz sahip olma şansı kazanıyor.

Oylamanın tamamlanmasının ardından oyunda yer almaya kazanan 22 şehrin bulunduğu Monopoly Türkiye, eylül ayında piyasaya sürülecek.

DAHA ÖNCE İSTANBUL YARIŞMIŞTI

Dünyada 106 ülkede oynanan ve 40 ayrı dilde üretilen Monopoly, "Dünya Şehirleri" versiyonu için de internet üzerinden oylama gerçekleştirmiş, 70 kentin bulunduğu oylamada, kentlerinin tanıtılmasını sağlamak için 5 milyon kişi oy kullanmıştı.

Oylamada 17. sırada yer almaya hak kazanan İstanbul, Kanada"nın Toronto ve Ukrayna"nın Kiev kentiyle birlikte pembe renkli bölümde yer almıştı. Oylama sonucu en prestijli renk olan lacivert bölümde ise ise Kanada"nın Montreal ve Letonya"nın Riga kentleri işgal etmişti.

Monopoly, 1929"daki Amerikan krizinde işsiz kalan bir Amerikalı mühendis tarafından icat edilmişti. 1935"ten bu yana 40 dile çevrilen oyun 250 milyondan fazla sattı.