İzmit Kartepe'de Yeni Anayasa tartışılacak. Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı'nın organize ettiği "Abant Platformu" çerçevesinde Yeni Anayasa tartışmaları iki gün sürecek.

İnternethaber'in de takip edeceği Yeni Anayasa tartışmalarına Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, milletvekilleri ve öğretim görevlileri katılıyor.

YENİ ANAYASA YENİ DARBEYLE Mİ OLUR?

Özbudun'dan sonra, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mir Dengir Fırat çarpıcı tespitlerde bulundu;

"82 anayasasının yapımcıları bile artık bunun bir hata olduğunu ifade ediyor. Evren bile söyledi ama bazıları hala eski ıslah edilsin yeniye ihtiyaç yok diyor. Bazıları meclisin yeni anayasa yapma hakkı olmadığını bile söylüyor. Anayasa yapma hakkının ancak bir darbe sonucunda meşruiyet kazanabileceği gibi hukuk ve mantık dışı bir sonuca varıyoruz. Yeni anayasa konusunda öncülük görevi üstlenmemiz toplumun siyasi partilere yüklediği misyonun tabi sonucu.

BU AKP ANAYASASI DEĞİL ve olmayacaktır ancak toplumu harekete geçirmek için üzerimize düşen bir görev vardı ve tüm halkı kucaklayacak bir anayasa yapmak için yola çıktık. Şu andaki taslak özgürlükler açısından asgari şartları gösteriyor."

TEK ŞART VAR: "Herkes buna katılabilir. Tek şartımız var, hala demokrasi ile bu ülkenin yönetilemeyeceğini düşünenler hukuk devleti ötesinde bir kanun devletinin yeterli olduğunu düşünler buna katkı sunamaz. Onlar kendi taslaklarını hazırlayabilir."

TÜRKİYE YENİ ANAYASAYI ÇOKTAN HAK ETTİ

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin de, Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyaç duyduğunu hatırlattı:

"Şu anda içinde yaşadığımız tüm koşullara rağmen anayasanın tartışılıyor olması olumlu olumsuz fikirlerin dile getirilmesi son derece yararlı. Keşke daha fazla tartışabilsek. Son derece olumlu katkılardır yeni anayasaya giden yolda. Türkiye yeni anayasayı çoktan hak etti, geç bile kaldı. O kadar geç kalındı ki erken bile sayılabilir diyor İngilizler. Biz de erken sayacağız artık."

Anayasanın içeriği kadar hazırlanma yönteminde önemli olduğunu vurgulayan Şahin, "Anayasa ortak dilimiz ortak aklımız ortak paydamız olabilmelidir. Her bireyin haklarının üst seviyede korunduğu bir sığınak olmalıdır. Toplumun gerisinde olmamalı bir adım önünde olmalı. Toplumsal gelişimin önünde bir inat kalesi gibi durmamalı. Ülkemizin herhangi bir sorununu çözmek için yasal düzenleme yapma ihtiyacı hissediyorsunuz karşımıza anayasa çıkmamalı" dedi.

"Yeni anayasa bir tepki anayasası olamamalı" diyen Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, önyargısız ve iyi niyetle hareket edildiğinde Türkiye yeni bir anayasa kavuşacağını belirtti.

ŞEFFAF ANAYASA

AK Parti için Yeni Anayasa taslağını hazırlayan komisyonun başkanı Prof. Dr. Ergun Özbudun, geçmişte siyasilerin ve sivil toplum örgütlerinin anayasa taslağı hazırladığını hatırlattı:

"Bir partinin niçin taslak hazırladığı sorusu kanaatimce tamamen mesnetsizdir. Geçmişte hazırlıklar yapıldı, bu dönemde de hazırlanması normaldir. Tartışmalar olacaktır ve bu anayasa referanduma sunulacaktır. Kapalı kapılar ardında, toplumdan kaçırılarak hazırlandığı yolundaki iddialar haksızlıktır ve insafsızdır."

internethaber