Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği tarafından Cumhurbaşkanı Gül'ün evsahipliğinde gerçekleştirilecek resepsiyon için davetiyeler dağıtıldı.

Gelen davetiyeler, iki açıdan önem taşıyor;

İlki, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün sağlığı ile ilgili; Gül, kulağında nükseden rahatsızlık nedeniyle birkaç gündür Hacettepe Üniversitesi'nde tedavi görüyordu. Bu nedenle de, 30 Ağustos resepsiyonuna ev sahipliği yapıp yapmayacağı tartışılıyordu. Davetiyelerin ulaştırılması ile, Gül'ün durumunun iyi olduğu, 30 Ağustos'ta Çankaya Köşkü'nde verilecek resepsiyonda da ev sahipliği yapmasının sağlık açısından bir sakıncası olmadığı ortaya çıktı.

İLK KEZ "CUMHURBAŞKANI" VE EŞİ EV SAHİBİ

Davetiyelerde öne çıkan bir başka unsur ise, ilk kez 30 Ağustos'un ev sahipliğinin Anayasa uyarınca Türk Silahlı Kuvvetleri'nin "başkomutanı" sıfatını da taşıyan Cumhurbaşkanı tarafından gerçekleştirilmesi.

 Nitekim davetiyelerde de, davet sahibi olarak "Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Bayan Gül" ibaresi yer aldı.

Davet Cumhurbaşkanı ve eşi'nin olunca, davet yeri de doğal olarak Çankaya Köşkü oldu. Daha önceki yıllarda 30 Ağustos'a ev sahipliği hep Genelkurmay Başkanı tarafından yapılıyordu. Resepsiyonlar da orduevlerinde veriliyordu.

30 Ağustos resepsiyonunun geçtiğimiz yıl da Cumhurbaşkanı tarafından verilmesi kararı alınmış, ancak terör olayları nedeniyle resepsiyon iptal edilmişti.

BİR BAŞKA İLK: SMOKİN DEĞİL, KOYU RENK ELBİSE

Yine davetiyeden ilginç bir ayrıntı ise, kıyafet konusunda:

Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünnisa Hanım'ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen 29 Ekim resepsiyonlarında, davetiyelerde kıyafet bölümünde hep erkekler için "smokin/koyu renk elbise" ibaresi yer alırdı. 30 Ağustos resepsiyonunda ise kıyafet bölümünden "smokin" çıkarıldı, sadece "koyu renk elbise" yer aldı. Kıyafet bölümünde kadınlar için “uzun etek”, askerler için askeri tören üniforması anlamına gelen “mesdres” tanımlamaları ise değişmedi.(Hürriyet/Zeynep Gürcanlı)