İlker Başbuğ emekliliği sonrası ilk kez konuştu ve gündemi değerlendirdi.
MİT-PKK görüşmesinde gizlilik ihlaline dikkat çeken Başbuğ, terörle mücadelede özellikle de Kandil'e yönelik operasyonlarda ABD'nin bilgisi olmadan hareket edilemeyeceğini söyledi. 
İnternet andıcı davasında istenildiği taktirde ifade vermeye gideceğini de söyleyen Başbuğ, Işık Koşaner'in internete sızan açıklamalarıyla ilgili itirafları da öz eleştiri olarak kabul etti.
 
Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, 32. Gün'de Mehmet Ali Birand'ın sorularını emekliliğinden sonra ilk kez yanıtladı.
 
Bodrum'da gerçekleşen görüşmede Başbuğ, emeklilik günlerini de anlattı. Bir asker için Genel Kurmay Başkanlığı'nın en büyük ve en şerefli makam olduğunu söyleyen Başbuğ, kendi dönemiyle ilgili zorluk yaşamadığını, hayatın bir parçası olarak gördüğü emeklilik sürecinde de geçmişe değil geleceği düşündüğünü söyledi.
 
Emekliliğinde boş durmayan ve "Terör Örgütlerinin Sonu" adını verdiği kitap kaleme alan Başbuğ, iyi bir planlamayla Kandil'in temizlenebileceğini söyleyerek şöyle konuştu:
 
"Irak'ın kuzeyindeki PKK varlıkları ortadan kaldırılmadan Türkiye'nin PKK terör örgütü belasından kurtulması bana göre mümkün değil. İyi bir planlamayla Kandil temizlenebilir. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yapamayacağı, başaramayacağı bir şey yok."
 
"KÜRTLER PKK'YA TAVIR ALMALI"
 
Amerika Birleşik Devletleri'yle koordine edilmeden bölgede terör örgütüne yönelik bir harekatın icra edilemeyeceğini ifade eden Başbuğ, bölge insanının da terör örgütüne yönelik tavır alması gerektiğini söyledi. Demokratik bir tavırın bölgedeki mücadele için önemli olduğunun altını çizen Başbuğ, terörle mücadelede bölge Türkiye için BBG evi gibi nitelemelerine de karşı çıktı. Başbuğ, Kuzey Irak'ın tamamının tek bir ekrandan izlenemeyeceğini eldeki imkanların bu anlamda önemli olduğunu söyledi. İşte o sözler:
 
"Burada zannediliyor ki bir kameranız var ve tüm alanı görüyorsunuz aynı anda. Bu mümkün değil, bu sahip olduğunuz insansız hava araçlarının sayısıyla ilgili. Aynı anda bütün Kuzey Irak'ı bir televizyon ekranında görmeniz mümkün değil. Önceliklere göre belli bölgeleri izleyebilirsiniz; ancak bu hava koşullarıyla da ilgili. Ne yazık ki her yeri izleyemiyorsunuz.
 
"TERÖR ÖRGÜTÜ PKK ŞANSLI BİR ÖRGÜT"
 
Programda PKK'yı da analiz eden Başbuğ, terör örgütü olarak PKK'nın şanslı bir örgüt olduğunu ve şartların hep lehlerine geliştiğini, propagandayı da çok iyi kullandıklarını savundu. İstihbarat konusunda Türkiye'nin eksikliklerinin bulunduğunu da söyleyen Başbuğ, dönemin Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner'in internete düşen ses kaydındaki itirafları da değerlendirdi. TSK personelinin de hata yapabileceğini söyleyen Başbuğ, yapılan hatalar üzerinde komutanların öz eleştiri yapmalarının doğal olduğunu ifade ederek bu hataların Türk Silahlı Kuvvetleri'nin tamamıyla özdeşleştirilmesinin doğru olmadığını söyledi.
 
MİT-PKK GÖRÜŞMESİYLE İLGİLİ UYARI
 
Terfi krizi ve siyasi otoritenin YAŞ'a müdahil olma isteğini de değerlendiren Başbuğ, kendi döneminde hükümet ile sağlıklı bir diyalog yaşadıklarını söyledi. Komutanın kendi personelini yakından tanıdığını ifade eden Başbuğ, hükümete ince bir gönderme yaparak kararlarda TSK'ya hareket alanının bırakılmasını istedi. MİT-PKK görüşmesine de değinen Başbuğ, gizlilik ihlaline dikkat çekti ve yapılan görüşmenin tek gerekçesinin olabileceğini söyledi. İşte Başbuğ'un o ilginç sözleri:
 
"Şimdi bir kere terör örgütleriyle görüşüq görüşmeme konusu siyasi otoritenin vereceği karara bağlı. Siyasi otorite terör örgütüyle teması öngörürse böyle bir karar alabilir ve uygulayabilir. Ancak riskli bir konu ama devlet direkt olarak zaten görüşmüyor. Ya kurumlarla götürebiliyor ya da üçüncü şahıslarla yapılabilir. Bu görüşmelerde önemli olan görüşmelerin gizliliğidir. Eğer gizlilik ihlal edilirse sürece zarar verebilme ihtimali fazla. Bir diğeri de görüşmenin amacı ne? Görüşmenin amacı terör örgütünün koşulsuz olarak silah bırakmasıdır. Bu çok önemli."