Denizli Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Uğur Aktaş, ilkbahar aylarıyla birlikte ortaya çıkacak alerjik hastalıklara karşı vatandaşları uyardı.

Baharda çiçeklerin açması, ot ve ağaç polenlerinin havaya karışmasıyla birçok kişide alerjik bulgular ortaya çıktığını belirten Aktaş, "Bazı kişilerde sadece mevsime bağlı olabilirken bazılarında devamlı hale dönüşebilir. Yani yaz, kış, bahar ayırmayan alerjik nezle türü de var. Buna birçok alerjik etken sebep olabilir.

Bu aylarda yapılacak iş, kişinin neye karşı alerjisi olduğunu bazı tahlillerle belirlemek ve özellikle bulgular iyice ilerlemeden antialerjik tedaviye başlamaktır. Bunda antialerjik ilaçlar ve burun spreyleri kullanılır. Daha ileri alerji durumlarında, yani tedaviye direnç olduğunda immünolojik tedavi dediğimiz aşı yöntemine başvurulabilir. Ayrıca devamlı alerjisi olan kişilerde bronşial astım riski vardır" dedi.

Alerjik nezlenin pamuk tozları ve ipliklere bağlı olabileceğini, tekstil şehri olan Denizli'de de bu durumun sıklıkla görüldüğünü vurgulayan Aktaş, "Tekstile bağlı alerjik nezlesi olanlar, hastanemizin KBB polikliniğine başvuruyor. Rüzgar ve toz da alerjik nezleyi tetikliyor, Denizli'de yaşayanların bunu göz ardı etmemesi gerekir" şeklinde konuştu.