Kuşadası Belediyesi'nin vefa etkinlikleri sürüyor. Kuşadası'nın ilk turizmcisi olan Arap Rizayı sevenleri ve dostları ölümünün 35. yılında Kuşadası Belediyesi İbramaki Sanat Galerisinde düzenlenilen özel bir etkinlikte andı. Kuşadası Belediyesinin Vefa Etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen etkinlikte önce "Arap Rıza" namıyla bilinen Rıza Saraç'ın fotoğraf ve belgelerle yaşamını anlatan bir slayt gösterisi sunuldu.
Esprili kişiliği, özenli giyimi, "Aydın kimliği" ve ilerici yaşam görüşü ile döneminin Kuşadası Sosyal ve Kültürel yaşamına damga vuran, 1950'li yılların sonunda ilk turistik eşya dükkanını açarak Kuşadası'nda turizm hamlesini ve yeni bir dönemi başlatan Arap Rıza, etkinlikte söz alan dostlarının ve yakınlarının anlatımıyla hatırlanırken aynı zamanda o dönemlerin Kuşadası yaşamı hakkında az bilinen pek çok anı da yeniden canlandı. Zaman zaman duygusal anların yaşandığı etkinlikte, Atatürk'ün yatı olarak
bilinen Savarona'da Türkiye'nin ilk radar operatörlerinden biri olarak askerlik yaparken Akdeniz'den Karadeniz'e ve Süveyş kanalından Hint okyanusuna kadar gerçekleştirdiği seyahatler sırasında yaşadığı olayları topladığı günlükten Arap Rıza'nın cümleleriyle 1953 yılının Cumhuriyet Bayramı'nı anlatan alıntılar ise büyük alkış topladı.
Kuşadası Belediyesi Başkan Vekili Ahmet Kireç ise turizmin Kuşadası'nda başladığı ilk yıllardan beri arkadaşı olan Arap Riza'nın 4 yabancı dil konuştuğunu,limanda bitişik tezgah açtıklarını belirtti ve birlikte yaşadıkları çok hoş anıları konuklarla paylaştı.Şimdi ise Kuşadası Belediyesinde birlikte görev yaptığı oğlu Belediye Meclis üyesi Murat Saraç ile birlikte çalışmaktan gurur duyduğunu belirtti. Kuşadası belediye başkanı M. Esat Altungün de gecede yaptığı konuşmada bir dönem dükkan komşuluğu
yaptıkları Arap Rıza'nın yaşadığı dönemde ve sonrasında bir efsane olarak hatırlandığını ve Kuşadası'nın sosyal yaşamına büyük katkıları olduğundan bahsetti.
Büyükten küçüğe herkese ayrı bir değer veren ve okuduğu kitaplardan sosyal,siyasi ve sanatçı kimliğine kadar geniş bir yaşam yelpazesine sahip olan, Kuşadası'na gelen her ünlü ve tanınmış kişinin ilk aradığı ve sorduğu kişi olan Arap Rıza için belgesel bir film çekimi de gerçekleştirildi. Ayrıca oğlu Murat Saraç tarafından derlenecek "Savarona Hatıraları"nın da yakın bir zamanda kitap olarak yayınlanacağı bildirildi.
Babası için düzenlenen gecede konuşan oğlu Murat Saraç ise gösterilen vefa ve saygıdan dolayı çok gurur duyduğunu, başta Belediye Başkanı M. Esat Altungün olmak üzere emeği geçen ve bu geceye katılan herkese teşekkür borçlu olduğunu söyleyerek bu tür vefa etkinliklerinin gelecek kuşaklara Kuşadası'nı ve kentlilik bilincini aktarmak adına çok büyük önem taşıdığını belirtti ve "Bana düşen en önemli görev bu ilgiye ve sevgiye layık olmaya çalışarak babam ve Kuşadası'nın adını ve sevgisini yaşatmak olacaktır" dedi.