Demokrat Parti'nin 5"nci Olağanüstü Büyük Kongresi, Anadolu Gösteri ve Kongre Merkezi"nde çalışmalarına başladı.

DP'liler sabahın erken saatlerinde itibaren kongrenin yapılacağı salonu doldurmaya başladı. Kongre salonunun girişi genel başkan adaylarının posterleriyle süslenirken, kongre salonunda da Demokrat Parti"nin tüm başkanlarının fotoğraflarının yer aldığı afiş dikkat çekti. Demokrat Partili delege ve partililer kongre salonuna güvenlik güçlerince üstleri aranarak alındı. DP"lilerin yoğun ilgi gösterdiği kongrede, delege ve partililere DP kaşkolleri dağıtıldı.
DP"nin 5"nci Olağanüstü Büyük Kongresi Hüsamettin Cindoruk, Mehmet Ali Bayar ve Süleyman Soylu"nun genel başkanlık yarışına sahne olacak. Bin 112 delege genel başkanın yanı sıra 50 üyeli genel idare kurulu, 70 üyeli merkez karar kurulu ve 21 üyeli yüksek haysiyet divanının üyelerini de belirleyecek.

CİNDORUK SALONA GİRDİ

DP Genel Başkan Adayı Hüsamettin Cindoruk DP Beşinci Olağanüstü Kongre'sinin yapıldığı salona girdi.

Geniş bir koruma çemberine alınan Cindoruk, arkasında kendisini destekleyen delegelerle birlikte salona giriş yaptı. Cindoruk"un salona girişi destek tezahüratlarıyla karşılanırken kimi Soylu taraftarı delegeler ise Cindoruk"u sloganlarla protesto etti. Bu arada Soylu taraftarlarından Hüsamettin Cindoruk'u yuhalayanlar da oldu.
Kongre salonunda DP"li eski bakanlardan Necmettin Cevheri, Nahit Menteşe, Vefa Tanır, Hasan Ekinci, Cemil Erhan, Şinasi Altınel, Nurhan Tekinel, Yaşar Topçu ve Esat Kıratlıoğlu da bulunuyor.

DİVAN BAŞKANI SEÇİLDİ

DP 5. Olağanüstü Kongresi'nde eski Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Hasan Subaşı Divan Başkanlığı'na seçildi.

Anadolu Gösteri Merkezi"nde gerçekleşen kongre 2 saat gecikmeli olarak çalışmalarına başladı. Yoklama ve açılışın ardından kongrede Divan Daşkanlığı için seçim yapıldı. Seçim sonucu Kongre Divan Başkanlığına eski Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Hasan Subaşı seçildi. Divan Başkanı Yardımcılığına ise Füsun Yaşar, Mahmut Ceperi, Mehmet Mandıraoğlu ve Erman Küçükay getirildi. Kongrede komisyonların oluşturulmasından ardından Genel Başkan ve genel başkan adaylarının konuşmalarına geçilecek.

DP 5. Olağanüstü Kongresi'nde hareketli dakikalar yaşanıyor. Salonu dolduran DP Genel Başkanı Süleyman Soylu taraftarları, Soylu lehine sloganlar attı. Soylu, taraftarları “Gerçek demokrat Süleyman Soylu, başbakan Soylu” şeklinde sloganlar atarken, salonda bulunan çoğu delegede sloganlara alkışlarıyla destek verdi.

Öte yandan Eurovision"da Türkiye"yi temsil edecek Hadise'nin "Dümtek Tek" şarkısı çalındı. Hadise'nin parçası delegeleri coşturdu.

ADAYLAR SALONDA YERLERİNİ ALDI

DP'nin 5. Olağanüstü Büyük Kongresi'nde, genel başkan adayları salondaki yerlerini aldı.

Anadolu Kongre ve Kültür Merkezi'ne ilk olarak Genel Başkan Adayı Hüsamettin Cindoruk geldi. Cindoruk'un salona gelişinde Divan Üyesi Amasya İl Başkanı Gülseren Ertopçu tarafından`'kıratı tekrar şahlandıracak tek lider" diye anons edince salonda ve divanda bulunanlar arasında tartışma yaşandı.

Bunun üzerine Divan Başkanı Hasan Subaşı, genel başkan adaylarını kendisinin takdim edeceğini söyledi. Subaşı, salonda bulunanları sükunete çağırarak, kongrenin sevgi, saygıyla DP'lilere yakışır şekilde devam etmesini istedi.

Daha sonra eski Genel Başkan Tansu Çiller'in kongreye gönderdiği mesaj okundu. Kongrenin, kıratın yeniden şahlanışına vesile olmasını dileyen Çiller, halkın, "kırat mağdur edildiğinde mağdur olduğunu gördüğünü" savundu.

Çiller'in kongreye başarı dileyen mesajı salonda alkışlarla karşılandı Salona daha sonra Genel Başkan Adayı Süleyman Soylu geldi. Soylu, salonda tur attıktan sonra sahneden eşiyle birlikte katılımcıları selamladı.

Salona son olarak Genel Başkan Adayı Mehmet Ali Bayar geldi.

BAŞKANLIĞA BİR ADAY DAHA

Kongre devam ederken Ramazan Yazgan da genel başkanlık için aday olduğunu açıkladı.

OY VERME İŞLEMİ BAŞLADI

Seçimlerde 1112 delege, genel başkanını belirlemek üzere oy kullanacak.

Genel Başkanlık için Süleyman Soylu, Hüsamettin Cindoruk, Mehmet Ali Bayar ve Ramazan Yazgan aday olduklarını açıklamıştı.

Genel Başkan seçilebilmek için ilk iki turda kayıtlı delegenin salt çoğunluğu aranacak. Kongrede 1112 kayıtlı delege bulunuyor. İlk iki turda hiçbir aday seçilebilmek için gerekli çoğunluğu sağlayamazsa üçüncü turda en çok oyu alan aday genel başkan seçilecek.

Bu arada son olarak genel başkan adaylarından Ramazan Yazgan delegelere hitap etti.

Yazgan, konuşmasında DP'nin seçimde aldığı sonucun tek sorumlusunun Süleyman Soylu olduğunu öne sürdü.

Yazgan'ın, Soylu'ya yönelik sözleri sürdürmesi üzerine, divana verilen önergeyle konuşmalar 5 dakikayla sırlandırıldı. Divanın yanıt hakkı verilmeyecek şekilde konuşmaların bitirilmesi uyarısından sonra Yazgan konuşmasına, sahne önüne gelen Soylu destekçilerinin protestoları altında devam etti.

Ramazan Yazgan, "Doğruyu söyleyeni 9 köyden kovarlar ama DP'den kovmaya kimsenin gücü yetmez" dedi.

Yazgan, süresinin bitmesinin ardından görevlilerce ikna edilerek konuşmasını sonlandırdı.

İlk turda salt sonuç sağlanamadı

Oylamanın ikinci turunda Soylu ve Cindoruk yarışacak