Sigarayı bırakan her 10 kişiden 6'sının, eski alışkanlığıyla arasındaki bağları ilk seferde koparamadığı bildirildi.

ABD'deki en önemli sigara karşıtı sivil toplum kuruluşlarından Akciğer Vakfı'nın internette yayımladığı araştırmaya göre, sigarayı gerçekten bırakmak isteyenler, her başarısız girişimden ders alarak ''mutlu sona'' ulaşıyor.

Sigarayı ilk bırakma girişiminde sonuç alamayanların kendilerini başarısız veya yalnız hissetmemesi gerektiği belirtilen çalışmada, ''birden fazla bırakma girişiminin nihai sonuç öncesinde atılması gereken zorunlu ve normal adımlar olarak değerlendirilmesi gerektiği'' kaydedildi.

Akciğer Vakfı'nın bugüne kadar bir milyon kişinin sigarayı bırakmasına destek verdiği bildirilen çalışmada, bırakanların yüzde 60'ının ilk girişimlerinde başarısız olduğu, birden fazla kez denediği ve sonunda bu zararlı alışkanlıkla yollarını ayırmayı başardığı belirtildi.

Sigarayı gerçekten bırakmak isteyen bireylerin cesaretlendirilmesinin önemli olduğun ifade edilen araştırmada, özellikle tütün ürünlerinin kullanımının azalması için çaba gösteren sivil toplum kuruluşlarına büyük görev düştüğü, bu kuruluşların çalışmaları sırasında bırakma sürecindeki başarısızlıkların normal olduğunu anlatmaları gerektiği kaydedildi.

Uzmanlara göre, bir daha başlamamak niyetiyle bir gün bile sigara içmemek, sigara bırakma girişimi olarak değerlendiriliyor.

-''POLİKLİNİK SONUÇLAR, 3.2 BIRAKMA GİRİŞİMİNİ GÖSTERİYOR''-

İzmir Tütün Kontrol Kurulu Başkanı Doç. Dr. Oğuz Kılınç, araştırmanın sonuçlarıyla ilgili olarak AA muhabirine yaptığı açıklamada, 9 Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Sigara Bırakma Polikliniğinde elde edilen sonuçların dünya ortalamasıyla örtüştüğünü belirtti.

''Çalışmalarımızda bırakma ortalamasını 3.2 girişim olarak saptadık, bu da dünya ortalamasına paralellik gösteriyor'' diyen Doç. Dr. Kılınç, bu sonuçlardan kimsenin ilk denemesinde sigarayı bırakamayacağı gibi hatalı bir sonuç çıkarılmaması ancak tekrar eden denemelerin normal karşılanması gerektiğini kaydetti.

Doç. Dr. Kılınç, şöyle konuştu:

''Sigara; tansiyon, diyabet gibi kronik bir sorundur, bırakma sürecinde zaman zaman gelgitler olabilir. Sigarayı bırakmaya çalışan kişinin çevresindekilerin de 'Bak yine başladın, bırakamazsın' gibi yaklaşımlarla kişiyi başarısızlığa mahkum edip sigaranın kollarına atmaması gerekiyor. Yaklaşımın destekleyici ve yeni girişimleri teşvik edici nitelikte olması kişiyi istenen sonuca götürür.''/haber7