Aydın AY TV’de yaklaşık 7 yıldır program yapan Mercek Gazetesi İmtiyaz Sahibi Musa İhan’ın organize ettiği “Cumartesi Sohbetleri” sohbetlerinde yeni dönemin ilk konuğu Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Hulusi Akşit, oldu. 2012’de Musa İlhan’ın ilk konuğu olan Hulusi Akşit, Aydın ve Türkiye gündemi, ekonomi ve siyaset ile ilgili olarak kendisine yöneltilen soruları cevaplandırdı.
Toplantının açılışında konuşan program yapımcısı Musa İlhan, “Yaklaşık 7 yıldır şehrimizin tek yerel televizyonu olan Ay TV’de program yapıyorum. Cuma akşamları canlı yayınlanan bu programın devamı niteliğinde Cumartesi günleri de ilimizdeki gazeteci arkadaşlarımızın da katılımı ile ‘Cumartesi Sohbetleri’ adı altında bir program düzenliyoruz. Bu programlarımıza mahalle muhtarından belediye başkanına, şair ve yazarlardan bürokratlara, önemli bir sanatkardan oda başkanına, milletvekillerimizden il, ilçe ve kadın kolları başkanına kadar herkesi konuk ediyoruz. Sohbet toplantılarımızın 2012 yeni dönemindeki ilk konuğu Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Hulisi Akşit oldu” dedi.
Toplantıda kendisine yöneltilen sorunları cevaplandıran Hulisi Akşit, eğitim sistemindeki yanlışlıklar nedeniyle mesleki eğitimde ciddi sorunlar yaşandığını iddia ederek, “Maalesef şu anda Aydın’daki bir fabrikadaki makine arızasının giderilmesi için Almanya’dan uçakla ilimize geliniyor. Bu hem maliyeti hem de ekonomiyi olumsuz etkiliyor. Türkiye’de başta 8 yıllık zorunlu eğitim olmak üzere yapılan çeşitli düzenlemelerde ciddi yanlışlar yapıldı. ‘İşsizliğin eğitimle aşılacağı’ söylüyoruz ancak okullarımızda Kuzey Amerika’nın en uzun akarsuyu Mississippi Nehri’nin uzunluğunu öğretiyoruz. Ömründe inşaata gidip kablo çekmemiş bir çok çocuğumuz diplomasını alıp elektrik mühendisi olarak karşımıza geliyor. Ancak benim kalfam kadar pratik bilgisi yok. Sonra bu kişiler elbette işsiz kalıyor. Bu ülkede vergisini veren, eylem yapmayan en kötü şartlarda bile halkı düşünerek dükkanını açan esnaflar adına yetkililere sesleniyoruz. Ne olur mesleki eğitime ağırlık verin. Kimsenin kuru diplomaya ihtiyacı yok. Şu anda Aydın’da bir çok usta mesleğini öğretecek ve işyerini devredecek kişi bulamadığı için, yaşlandığında dükkanını kilit vurup mesleğe veda etmeye başladı” diye konuştu.
“GARANTİ VERDİM KİMSE GELMEDİ”
Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği olarak “5 bin öğrenci arıyoruz” sloganıyla kampanya başlattıklarını ancak buna kimsenin ilgi göstermediğini savunan Akşit, “Bugün Aydın’da Çıraklık Eğitim Merkezi’nden mezun olmuş hiçbir işsiz bulamazsınız. Benim kaliteli bir ustam 1000-1500 TL’ye çalışır. Diplomalı mühendislerin bir çoğu işsiz ve asgari ücretle iş arar. Bu sistemle işsizlik sorunu zor çözülür. Sadece Aydın’da 5 bin çırağa yüzlerce kalfa ve ustaya ihtiyacımız var. Ancak diplomalı mühendisler boş geziyor. Bu çarpık düzene son verilmedikçe Türkiye’de ne işsizlik sorunu çözülür ne de ekonomi rayına oturur. Biz ‘5 bin öğrencinin yiyip içmesi ve giyimini karşılayacağız’ dedik ama gelen olmadı. Bu gidişle ben 20-25 yıl sonra sanayinin ortada kalmayacağını düşünüyorum. Aydın’da Mesleki eğitim daha çok köylerde ilgi görüyor ama onlarda çocuklarının yol parasını karşılayamadı. Bu sorunun çözümü ancak Meslek Liseleri ve Mesleki Eğitim Merkezleri’nin taşımalı eğitime dahil edilmesiyle olur. Ben buna ilişkin bir dosyayı bizzat Sayın Başbakanımıza verdim. Fakat Mesleki Eğitim Merkezine giden öğrencilerin haftada 1 gün okula gitmesi bunun önüne geçiyor” şeklinde konuştu.
“ÖĞRENCİYE DESTEK VEREN TEK BİRLİK BİZİZ”
Faaliyetleri arasında eğitime de büyük destek vermeye çalıştıklarını belirten Akşit, şunları söyledi: “Bu güne kadar muhtaç olan ve üzerinde hiçbir mal varlığı bulunmayan 3 bin 453 esnaf çocuğumuza 1 milyon 48 bin 794 TL karşılıksız burs verdik. 2011 yılı içerinde de 403 öğrencimize burs vermeye devam ediyoruz. Büyük şehirlerde dahil Türkiye genelinde öğrenci bursu veren tek Birlik biziz. Bu parayı ben bir yerlerden getirmedim. Akılcı yönetimle bunu başarıyoruz. Eğitimin dışında Bağarası’nda yaşanan sel felaketinde toplam 85 bin TL yardım yapıldı. Bugüne kadar gerek sel, gerek hastalık gerekse kaza, yangın gibi durumlarda ihtiyaç sahibi esnaflarımıza 630 milyon 608 bin 090 TL yardım yapılmıştır. Kasamızda 1 milyon TL yakın nakit mevcuttur”

20120109ay505172_02.jpg