Türkiye'nin ilk klon koyunu ''Oyalı'' dört yaşına girdi.

İstanbul Üniversitesinden yapılan açıklamada, Veteriner Fakültesi'nde 21 Kasım 2007 tarihinde dünyaya gelen Türkiye'nin ilk klon koyunu ''Oyalı''nın dört yaşına girdiği, böylece dünyanın en uzun yaşayan klon hayvanları arasında yer aldığı bildirildi.

Veteriner Fakültesi Döllenme ve Suni Tohumlama Anabilim Dalı'nda Prof. Dr. Sema Birler başkanlığındaki uzman bir ekip tarafından klonlanan Oyalı'nın sağlıklı bir şekilde yaşamına devam ettiği ifade edildi.

Açıklamada, projenin başkanı Prof. Dr. Sema Birler'in şu görüşlerine yer verildi:

''Klonlama yönteminin başarısı, üretilen klonların sağlıklı doğması ve yaşaması ile ölçülmektedir. Dünyada klonlama yöntemi ile doğan kuzuların çoğu doğumdan hemen sonra ölmüştür. Bir kısmı ilk bir ay, daha uzun yaşayan klon koyunlar ise yaklaşık üç yıl yaşayabilmiştir. Klonlanan ilk canlı olan Dolly ise yaklaşık 7 yıl yaşadı. Türkiye'nin ilk klon kuzusu olan Oyalı, bugün 4 yaşında. Geçtiğimiz mart ayında doğurduğu kuzusu Bahar ile sağlıklı bir şekilde yaşıyor. Bu durum, hem Oyalı ve kuzusu Bahar, hem de yürütmekte olduğumuz bilimsel çalışmaların başarısı açısından çok sevindirici.''

Erişkin bir canlının genetik benzerlerinin oluşturulması anlamına gelen klonlamadan hangi alanlarda yararlanılabileceği ve insan sağlığı açısından hangi amaçlarla kullanılabileceği konusunda ise Birler'in şu ifadelerine yer verildi:

''Soyu tükenmek üzere olan hayvanların klonlama yoluyla tekrar doğaya kazandırılması mümkün. Hayvancılık alanındaki diğer bir konu, yüksek verimli elit hayvanların oluşturulması ve bunlardan maksimum düzeyde ürün elde edilmesidir.

Klonlanan hayvanlardan insan sağlığı için yararlı ürünler elde edilebilir. Burada amaç transgenik hayvanları üretmek. Protein karakterindeki ilaç ve ilaç benzeri maddeleri üretecek geni taşıyan koyunun sütünden farmasötik yani ilaca dönüştürülebilecek proteinler elde edilerek ilaç sanayisinde kullanılabilir.

Klonlama teknolojisinin kullanılması düşünülen bir başka alan ise organ donörü olarak hayvanların kullanımı. Birçok hasta, organ yetmezliği nedeniyle çaresiz durumda. Klonlama ve transgenik teknoloji birlikte uygulanarak, hayvan organlarının insanlarda kullanılabilmesi için çalışmalar gerçekleştiriyor. Tabi ki bunlar henüz araştırma aşamasında. Eğer çalışmalar başarı ile sonuçlanırsa hayvanlar organ donörü olarak da kullanılabilecek.''