Malatya Valiliği, dünya kuru kayısı üretiminin yüzde 80'ini karşılayan Malatya'da, Kayısı Uygunluk Belgelendirme Kurumu (KAK) oluşturulduğunu, bu kurumun, Türkiye'de ilk kez bir meyve için Türk Akreditasyon Kurumu'ndan (TÜRKAK) onay aldığını bildirdi.Valilikten yapılan yazılı açıklamada, Vali Ulvi Saran'ın girişimleriyle Türkiye'de ilk kez bir meyve için akreditasyon çalışması yürütmek amacıyla KAK oluşturulduğu belirtildi.

TÜRKAK'TAN ONAY ALDI

Açıklamada, kayısı üretiminde uluslararası standardizasyonu belirlemek, sektörün daha etkin ve verimli hale gelmesini sağlamak için üretimden pazarlamaya kadar tüm aşamaları takip eden 11 temel kriteri baz alarak uygunluk tespiti yapan KAK'ın, Türkiye'de ilk kez bir meyve için TÜRKAK'tan onay aldığı kaydedildi.

11 MODÜLDE TOPLANDI

Geleneksel olarak yapılan kayısı üretiminde ciddi eksiklikler ve yanlışlar tespit edildiği ifade edilen açıklamada, KAK'ın buna bir standart getirmek için kayısının üretim aşamalarını, ''kayısı yetiştiriciliği, hasadı, kükürtlenmesi, kurutulması, çekirdeğinin çıkarılması, depolanması, üreticiden alımı, işletmelere satımı, işlenmesi, yaş ve kuru kayısı'' olmak üzere 11 modülde topladığı bildirildi.

Açıklamada, çalışmaların Malatya kayısısının dünya pazarlarında prestijini artıracağı ve markalaşmasına katkı sağlayacağı vurgulandı.

TURUNCU BAYRAK

KAK ile gelecekte kurulma ihtimali bulunan Uluslararası Kayısı Borsası'nın alt yapısının oluşturulacağı bildirilen açıklamada, akredite olmak isteyen üreticilerin bahçelerine ''turuncu bayrak'' verilerek üretimin her aşamasının denetleneceği ifade edildi.

Kent üreticisine yılda yaklaşık 400 milyon dolar kazandıran kayısının, akreditasyon çalışmalarıyla katma değerinin artırılarak, şehre katkısının 700-800 milyon dolara çıkarılmasının hedeflendiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Malatya kayısısının kalite, tat, dayanıklılık gibi birçok alanda dünyanın en iyisi olduğu ve perakende satışlarda daha yüksek fiyatlardan alıcı bulduğu düşünüldüğünde, üretici fiyatlarının da daha yüksek bir değeri hak ettiği söylenebilir. KAK, üretim ve verimlilik sorunlarını azaltarak, ürünün pazarlamasını kolaylaştıracak ve sertifikalandırma çalışmasıyla yaş kayısının kilogramı için en az 1,5 dolarlık fiyat hedefiyle, Malatya'ya ve ülkemize katma değer oluşturacaktır.''