Tarihi handa bulunan 26 parselden 24 tanesi imzalanan protokolden sonra Aydın Belediyesi ve Ticaret Odası tarafından bedelleri ödenerek kamulaştırıldı. Sahibi bulunmayan kalan iki parsel için ise yasa gereği alınan mahkeme kararı ile ulusal gazetelere ilan verilerek iki parselin sahiplerinin ortaya çıkması bekleniyor.2011 yılı Nisan sonuna kadar iki parselin sahibi ortaya çıkmazsa iki parselin bedeli ödendikten sonra Gümrükönü Hanı restorasyon çalışmalarına resmen başlanacak.
Diğer yandan hanla ilgili çalışmalara başlayan Aydın Ticaret Odası Gümrükönü Hanı bahçesinde tespit edilen dört tane mezar yeri için Aydın Müze Müdürlüğünden izin alındı. Nisan sonunda başlayacak resmi restorasyon sürecinden önce bulunan mezar yerlerinin restorasyon çalışmalarına başlandı.
MARDİN VE URFA"DAN ZENGİNİZ
Başlatılan çalışmalar ile ilgili bilgi veren Aydın Ticaret Odası Meclis Başkan Vekili ve Aydın Belediyesi Meclis Başkan Vekili Ahmet Gümüş, restorasyon çalışmalarının Aydın için çok önemli olduğunu söyledi. İyi incelendiğinde Aydın"ın Mardin ve Şanlıurfa"dan tarihi anlamda daha zengin olduğuna dikkat çeken Ahmet Gümüş, “Turizmciler buraya kafa yormak zorundalar. Aydın turizmin temel taşlarından birisidir. Bu tarihi hanın bulunduğu sokak İpekyolu"nun önemli merkezlerinden birini oluşturuyor. Maalesef bugüne kadar sahip çıkılmamış. Bu hanın restorasyonu ile birlikte Hasırcılar Çarşısı olarak bilinen sokağımız önemli bir ivme kazanacak. Çalışmalarımız bu hanla sınırlı kalmayacak. Daha sonra hemen yanı başındaki Gümrükönü Hamamı ve diğer han ve hamamların restorasyonu için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Gerekirse bu sokağın başında bulunan Aydın Ticaret Odası binasını belediyeye hibe edip yıkılmasını sağlayabiliriz” dedi.
Restorasyon çalışması yapılacak alanda incelemelerde bulunan AYTO Başkanı İsmail Hakkı Dokuzlu ise, “Kültürümüz ve tarihimizden asla vazgeçemeyiz. Çünkü bu varlıklarımız bizim geleceğimize ışık tutacak. AYTO olarak başka eğitim olmaz üzere toplum yararına olan her türlü işe el uzatıyoruz. Aydın"a daha fazla yerli ve yabancı turist çekilebilmesi ve ekonomik faaliyetlerin canlanması için projeni bir an önce bitirilmesi gerekiyor. AYTO olarak var olan değerlerin Aydın"a kazandırılması ve ilin tanıtımı için önemli çalışmalar yaptığımıza inanıyorum” şeklinde konuştu.