MARMARA Depremi’nin üzerinden 12 yıl geçmesine rağmen bölgede hâlâ yıkılmayı bekleyen “Hayalet Apartmanlar” sorununa bakanlar da hak verdi. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın “Gerekirse biz yıkacağız” açıklamasına atıf yapan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, “İlk kazmayı Adapazarı’na vuracağız. Van depremi milat olacak” dedi.
 
Hürriyet, dünkü manşetiyle 12 yıl önceki Marmara Depremi’nde hasar gören binaların yarattığı tehlikeye dikkat çekmişti. Bakan Ergün, bölgeyi iyi bildiğini belirterek, bu evlerin yıkılmamasına, yargı sürecinin uzamasının, yerel yönetimlerin gevşekliğinin ve vatandaşların duyarsızlığının neden olduğunu söyledi. Ergün, şöyle devam etti:
 
Kabul etmiyorlar
 
“Deprem felaketlerinden sonra ortaya çıkan önemli tablolardan biri de hasarlı binalar sorunu. Bunu 1999 depreminden sonra da gördük. Bunun birkaç nedeni var. Bazı kişiler binalarının hasarlı olduğunu kabul etmiyor ve mahkemeye başvuruyor. Yıkılması gereken binalar sürecin uzaması nedeniyle yıkılamıyor. Mahkeme bitene kadar boş kalıyor. 
 
İlk raporları orta hasarlı görülen binalar, şu veya bu şekilde kullanılıyor. Bazen kişiler kendileri kullanıyor, bütün tehlikeyi göze alarak. Bazen de kendileri çıkıp kiraya veriyor. Kiraya gelen bu durumu bilmiyor muhtemelen. Hatta bazı yerlerde öğrencilere kiraya verildiğini duyuyoruz. Tabii bunlar son derece yanlış. Yapılan açıklamalardan sonra bu binalarla ilgili yargı süreçlerinin daha da hızlandırılması gerekiyor. 
Artık Van depremi bu konuda bir kritik eşik, bir milat olmalı. Orta ve ağır hasarlı binalarla ilgili daha hızlı karar alınmalı. Marmara depreminden bugüne 12 yıl oldu. Vatandaşların yapması gerekenler de var. Onarımını yapacak, hafif veya orta hasarlı binalar güçlendirme sonunda kullanılabilir. Yerel yönetimlerden kaynaklanıyorsa yerel yönetimlerin, yargıdan kaynaklanıyorsa yargının hızlanması gerekir. Başbakan son derece net mesaj verdi, ‘Gerekirse hükümet olarak biz yıkacağız’ dedi.”
 
Maliyeti yüksek
 
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ise bu tür çalışmaların yüksek bedeller gerektirdiğini söyledi. Bayraktar, Brezilya gibi ekonomisi çok güçlü bir ülkenin deprem yaralarını sarmak için 400 milyar dolar harcadığını belirterek, “Bugünden yarına, hemen olmuyor. Adapazarı’nda valiliğinin açıklaması var. Projeler hazırlanıyor. Bu sorun çözülecek. Hükümetimizin ve Başbakan’ın duyarlılığı konusunda kimsenin endişesi olmasın. Bu işler o kadar kolay değil. Hem vatandaşı ikna etmek, hem de parasal altyapıyı hazırlamak gerekir” dedi.
 
Yıkılan binaları İTÜ ve ODTÜ inceleyecek
 
VAN ve Erciş Cumhuriyet başsavcılıklarınca, depremde yüzlerce insana mezar olan çok katlı 90 binanın sahibi ve müteahhitleri hakkında başlatılan soruşturma kapsamında, yıkılan binalardan alınan karotlar (demir ve çimento örnekleri), İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) laboratuvarlarında incelenecek. Savcılar, bu binaların plan ve projelerini de belediyelerden istedi. Binalarda müteahhitlik kusuru tespit edilirse, binaların sahipleri ve müteahhitleri hakkında, “Taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebebiyet vermek” suçundan dava açılacak.