İzmir Ticaret Odası (İTO), Van'daki depremde yıkılan Gedikbulak İlköğretim Okulu'nu tekrar yaptırmak için ilk resmi adımı attı. İzmir Valiliği, Van İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İzmir Ticaret Odası arasındaki protokol, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in de katıldığı törenle bugün Van’da imzalandı.
 
 “İzmir Ticaret Odası İlköğretim Okulu” adıyla yeniden yapılacak olan okul için, İTO 1 milyon TL kaynak ayırırken, Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, “Depremden önce Gedikbulak İlköğretim Okulu örnek bir okuldu. Yeniden yapıldıktan sonra da örnek bir okul olacak. Bu sadece bir okul projesi değil kardeşlik projesidir” dedi.  
 
Van Valiliği’nde düzenlenen protokol imza töreninde konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, 74 milyonun dayanışma ruhunun Van’da derinden hissedildiğini ve bu sayede yaraların daha hızlı sarıldığını söyledi. Bakan Eker, “Dün en çok depremden zarar gören köylerden olan Gedikbulak’a gittim. 2000 nüfuslu 300 haneli köyde yaklaşık 180 tane hane yıkılmış durumda. Okul binası da tamamen yıkılmış. Tarif ettiğiniz gibi bir okul yapılması köyün sadece eğitim ihtiyacını değil, köyün kültür, spor, sanat ve sosyal aktivitelerini de gerçekleştirecektir. Okul projesinin bu şekilde yapılması çok daha hayırlı oldu. Bu yardım, dayanışma elinin Van’a yaklaşık 1500 kilometre uzaklıktaki İzmir’den uzanması çok daha anlamlı. Bu herkese örnek teşkil eden bir hareket. İzmir Ticaret Odası’na çok teşekkür ederiz” diye konuştu.
 
 
İzmir Valisi Cahit Kıraç ise depremin olduğu andan bu yana acıyı tüm İzmir’in yüreğinde hissettiğini aktararak, İzmir’in çok hızlı bir şekilde organize olarak arama kurtarma çalışmalarına katıldığını ve yardım gönderdiğini söyledi. Kıraç, “Birçok şeye ihtiyaç duyan bu bölgede, İTO ile birlikte buradayız. Okulun yaptırılması nedeniyle, İzmir Ticaret Odası’nı tebrik ediyorum” dedi.
 
OKUL 24 DERSLİKLİ OLACAK
 
İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, depremin hemen ardından Van için yapabileceklerini araştırırken Gedikbulak İlköğretim Okulu’nun yıkıldığını ertesi gün öğrendiklerini söyledi. Bu örnek okulu yaptırma kararı aldıklarını ve İzmir’de bu kararı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a aktardıklarını ifade eden Demirtaş, “Sayın Başbakanımız okulun 11 derslikli olduğunu öğrenince, ’11 derslikli olmaz. Yaptıracaksanız 24 derslikli yaptırın’ dedi. Bunu talimat saydık. Okulu 24 derslikli olarak yaptıracağız. Tek tip bir okul olmayacak.  Her türlü sanat, spor, sosyal aktivitelerin yapılabileceği çok amaçlı salonu olan, her türlü imkana sahip bir okul olacak. Bilgisayarından fen laboratuvarına kadar tüm donanımını da karşılayacağız. Yıkılmadan önce örnek bir okul olan Gedikbulak İlköğretim Okulu’nu İzmir Ticaret Odası İlköğretim okulu adıyla yeniden yapıldığında da örnek bir okul olacak” dedi.
 
Demirtaş, okulu İTO olarak yaptıracaklarını ve bunun için 1 milyon TL kaynak ayırdıklarını belirterek, “İmzayı da İTO olarak atıyorum ama burada mimarlık projelerini, mühendislik projelerini elektrik donanımını bedelsiz olarak yapmak isteyen pek çok üyemiz var. Devamlı katkı koymak isteyen üyelerimizden destekler geliyor. Onlarla birlikte yapacağız ve rekor sürede okulu tamamlayıp inşallah açılışı da Sayın Bakanımız ve Sayın Başbakan ile hizmete açacağız. Bu sadece bir okul projesi değil. Aynı zamanda depremin ardından Batı’dan Doğu’ya uzanan bir kardeşlik eli, bir Kardeşlik Projesi’dir” diye konuştu.