Tüketici Kanunu'nda değişiklik öngören yasa taslağına göre kredi kartı ücreti üç yılda bir alınacak. Kart ücretinin üst limitini ise Merkez Bankası belirleyecek. Öte yandan tüketiciye de kullandığı krediden 14 gün içinde vazgeçme hakkı getiriliyor.


Yeni Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, düzenlediği basın toplantısında Tüketici Yasası'nda değişiklik yapacaklarını belirterek, hazırladıkları taslak hakkında bilgi verdi.

Tarafların görüşüne açılan taslakta, her bankanın ayrı olarak ücretlendirdiği kredi kartları konusuna çeki düzen verilecek. Buna göre ücret üç yılda bir alınacak.
Ayrıca tüm bankalar için geçerli olan kredi kartı ücreti üst limiti belirlenecek. Bunu belirleme yetkisi de Merkez Bankasına verilecek.

24 Nisan'da Başbakanlığa gönderilen taslak, Bakanlar Kurulu imzasının ardından Meclis'e sevkedilecek. Taslakta özellikle finansal hizmetler, haksız ticari uygulamalar, indirimli satışlar, ihtiyari garanti gibi alanlara ilişkin düzenlemeler dikkat çekiyor. İmalatçının sorumluluğu, paket tur, devre tatil ve tüketici kredileri gibi alanlarda daha kapsamlı düzenlemeler getiriliyor. Böylece Türk tüketicisi AB vatandaşlarıyla aynı haklara sahip olacak tüketicinin üretici firma karşısında hak sınırları daha net çizilecek.

44 maddelik taslakta dikkat çeken önemli noktalar şöyle:

İNDİRİM KAMPANYALARINA YENİ DÜZENLEME

- Taslak ile tekstil firmalarının indirim tarihleri de belli oldu. Bundan sonra firmalar15 Ocak-1 Mart ile 15 Temmuz- 1 Eylül tarihleri arasında indirim kampanyası yapabilecekler.

İKİNCİ EL SATIŞLARDA YENİ DÖNEM

- Otomobil, bilgisayar, cep telefonunda ikinci el satışlarda satıcının ayıplı maldan sorumluluğu en az 1 yıl olacak. Bu süre konut veya yazlık satışlarında 3 yıldan az olmayacak.

- Ayıplı malda 30 günlük ihbar süresi 2 yıla çıkıyor.

- Ayıplı malda satıcı ve imalatçı ayrı ayrı sorumlu olacak

KREDİDEN VAZGEÇME HAKKI

- Tüketici, kredi sözleşmesinden 14 gün içinde vazgeçebilecek.

- Tüketici kredilerinde faiz oranı sabit, değişken veya aynı kredi için her iki yönetem eses alınarak belirlenebilecek.

HAYAT SİGORTASI ZORUNLULUĞU KALKIYOR

- Tüketici ve konut kredisi sözleşmelerinde hayat sigortası zorunluluğu kalkacak. İsteğe bağlı hale getirilecek.

- Bankaları tüketiciyi kredi vermeden en az 1 gün önce sözleşmeyle ilgili ayrıntılı bilgi vermek zorunda olacak.

- Kapıdan satış yapan firmaların sermayesi en az 50 bin lira olacak.

- Devre tatil ve paket tur sözleşmeleri AB'ye uygun olarak yeniden düzenlenecek

- Sözleşmelerdeki haksız şartlar iptal edilebilecek

- Taksitli sözleşmelerde müteşebbisin kambiyo senedi alması yasaklanacak.

- Kullanma kullavuzları sadece kullanma kulavuzu değil ürün üzerindeki açıklayıcı bilgide de Türkçe olacak. Örneğin otomobillerin gösterge ve kadranlarında yer alan yazılar Türkçe olacak.

- Tüm radyo ve televizyon kuruluşlarında 07.00-23.00 saatleri arasında, haftada 2 dakikadan az olmamak üzere tüketiciyi eğitici program yapma zorunluluğu getirildi.

- Her firma kafasına göre tüketici ödülü veremeyecek. Ödül vermek için Bakanlıktan izin alınacak.

- Tüketici sorunları hakem heyetlerinin bağlayıcı karar alma sınırı 937 TL'den 2 bin TL'ye çıkarılacak.