Renault şimdiden 10 bin ön sipariş alan elektrikli otomobilini 2011 yılında Türkiye'de üretmeye başlayacak. Önümüzdeki ay satışa çıkacak Fluence modeli baz alınarak üretilecek yeni elektrikli otomobilin adı ZE Fluence olacak. Türkiye'de 40. yılını kutlayan Renault, Türkiye'nin ilk elektrikli otomobilini de Bursa'daki tesislerinde üretme kararını açıkladı. Oyak Renault'nun davetlisi olarak Frankfurt'a gelen Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ve Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Renault Başkanı Carlos Ghosn ile yarım saat süren bir görüşme yaptılar. Görüşmede Renault'nun 2010'lu yıllarda üretmeye başlayacağı ilk elektrikli otomobili Türkiye'de üretme kararı için gerekli ortam konuşuldu. Bakan Çağlayan 'Biz buraya gelin almaya geldik' açıklaması yaptı.

İHRACAT İÇİN MÜŞTERİSİ DE HAZIR
Renault Başkanı Carlos Ghosn, Renault'nun 2020 yılına kadar tüm satışlarının yüzde 10'unu elektrikli otomobillerin oluşturacağını belirterek, şunları söyledi: 'Renault olarak 2011 yılında Türkiye'de elektrikli otomobil üretmeye başlayacağız. Bu otomobillerin 10 bin adetini şimdiden ön siparişle İsrail ve Danimarka'ya sattık. 2020 yılında satışlarımızın yüzde 10'unu elektrikli otomobiller oluşturacak. Bu segment için üretim üssümüz Türkiye olacak. Hükümet ile görüşmelerimiz sürüyor.' Bakan Çağlayan, Türkiye'nin otomotiv teknolojisinde ara model olan hibrit model üretimi yerine direkt çevreyi hiç kirletmeyen elektrikli otomobil üretimine geçtiğine dikkat çekti.

Hurda teşviğinde karar ay sonu
SANAYİ ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, otomotivde merakla beklenen hurda indirimi konusunda Frankfurt'ta konuştu. Ergün, çalışmaların Çevre Bakanlığı'nın da dahil olduğu bir süreçte devam ettiğini, bu konuda ay sonunda yeni bir yol haritası belirleneceğini dile getirdi. Mart ayında başlayan ÖTV indiriminin pazarda ciddi bir ivme yarattığını, ancak 1 Ekim'den itibaren yeni bir teşvik olup olmayacağı konusunda da ay sonunu beklemek gerektiğini belirten Ergün, Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda değerlendirmenin açıklanacağını dile getirdi. Türkiye'nin yeni otomobil teknolojileri konusuna hızlı adapte olduğunu söyleyen Ergün, 'Birkaç yıl içinde Türkiye'de tıpkı benzin istasyonları gibi yollar boyunca elektrikli otomobillerin şarj edilebileceği binlerce istasyonlar olacak' dedi.

Yatırım miktarı artacak
TÜRKİYE'nin elektrikli araçta ihracat üssü olmasının ilk müjdesini veren Renault, mevcut Fluence modeli için 110 milyon euroyu Türkiye'de olmak üzere toplam 250 milyon euro yatırım gerçekleştirmişti. Elektrikli ZE Fluence'ın motor ve diğer aksamlarında değişiklikler olacağı için ekstra yeni yatırım yapılması gerekiyor. Yeni yatırımın ne kadar olacağı konusunda bir açıklama yapılmazken bunun en az önceki yatırım kadar olması bekleniyor.

'Türk tipi Fluence bizi sevindirecek'
FRANKFURT Otomobil Fuarı'nda, Renault'nun Bursa fabrikasında üretip, dünyanın 80 ülkesine ihraç edeceği Fluence modelinin dünya tanıtımı da yapıldı. Almanya Renault Yetkili Satıcılar Derneği Başkanı Julger Schumacher, Renault markasının Alman alıcılar için çok önemli olduğunu belirtti.

Kasım başı piyasada
Schumacher, daha önceleri Renault Megane'ların ve Clio'ların Türkiye'de üretilip Almanya pazarına geldiğini hatırlatarak, 'Fluence'in Türkiye'de üretilmesinde Almanlar olarak sevinçliyiz. Böylelikle Türkiye'nin Avrupa'yla olan ilişkileri derinleşir. Umut ediyoruz ki, Türk arkadaşlarımız aynı kalitede olan Fluence'i da bize gönderirler. Clio'da alıştığımız gibi Fluence'i de aynı kalitede göndereceklerinden bir şüphemiz yok'' diye konuştu. Bursa'da üretilecek aracın, Türkiye pazarına kasımın ilk haftalarında çıkacağı bildirildi. Fluence'ın Türkçe'deki sözcük anlamı ise 'akışkan' demek...Akşam