Gül, uçakta gazetecilere konuşurken ilk kez "Kürdistan Bölgesel Yönetimi" ifadesini kullandı. Kürt sorunu kaynaklı terörün artık bitmesi gerektiğini söyleyerek herkesten katkı isteyen Gül, "Kanın durması lazım. Bitsin bu iş" diye konuştu.

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, Irak"a giderken uçakta, "Kuzey Irak Yönetimi" yerine, ilk defa "Kürdistan Bölgesel Yönetimi" ifadesini kullandı. Gül gazetecilere yaptığı açıklamada, "Kanın durması lazım. Bitsin bu iş" dedi. Gül"ün uçaktaki sözlerini, Radikal Gazetesi Ankara Temsilcisi Murat Yetkin, bugünkü yazısında özetle şöyle aktardı:

"Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kürt sorunu kaynaklı terörün artık bitmesi gerektiğini söyleyerek, herkesten buna katkıda bulunmasını istedi. Gül bu açıklamayı Irak"a yaptığı ziyaret için Ankara"dan Bağdat"a giderken uçakta yaptı. Bu ziyaretin yalnızca 33 yıl aradan sonra Irak"a cumhurbaşkanı olarak yapılan ilk ziyaret olduğu için değil, "Yeni ve farklı Irak"a verilen destek olduğu için önemli olduğunu vurgulayan Gül, Irak"la daha fazla işbirliği önündeki engelin Irak topraklarındaki PKK varlığı olduğunu söyledi.

İşte Gül"ün açıklamaları

Türkiye"ye karşı terörist faaliyetin Irak"taki Kürdistan Bölgesel Yönetiminin sorumluluğu altında olduğunu söyleyen Gül, böylelikle ilk kez bölgeyi "Kürdistan" adıyla andı ve bunu da Irak Anayasası"nda öyle yazıyor olmasıyla açıkladı.

Kürdistan Bölgesel Yönetimi tarafından Erbil"de düzenleneceği açıklanan Kürt konferansının şiddetin son bulması yönünde ilk hareket olduğuna da dikkat çeken Gül, gelişmelerin izleneceğinin altını çizdi. Gül"ün Bağdat yolundaki açıklamaları şöyle:

Erbil"e neden gitmedi

- Ya sadece Bağdat"a, ya birkaç şehre birden gitmek gerekirdi. Necef"e, Kerkük"e konsolosluğumuzun bulunduğu Musul"a yeni konsolosluk açtığımız Basra"ya gitmeden olmazdı. Son ana dek kapsamlı program gündemdeydi; ama güvenlik açısından mümkün olmadı.

Barzani neden yok
- Şu sırada Avrupa"daymış. Barzani"nin kendi bileceği iş. Maliki ile kendi aralarında sorunlar olabilir yorum yapmak istemiyorum.

Normalleşen Irak ve terör

- Irak normalleşiyor. Irak normalleşirken topraklarını kontrol altında tutması gerekiyor. Irak"a teröre fırsat vermemesi gerekiyor. Türkiye"yi ilgilendiren terör örgütü Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi alanda faaliyet gösteriyor. Bunların temizlenmesi ve Irak"ın güvenli hale gelip komşularıyla iyi ilişki kurması lazımdır.

- Madem siz Irak"ın bir parçasısınız ve Kürdistan bölgesel yönetimisiniz, o zaman kendi bölgenizdeki terör faaliyetlerine izin vermeyin. Bu aramızda daha çok işbirliğini engelleyen unsurdur. Gücü yetmiyorsa "No-man"s land" ilan eder. O zaman bir talebimiz olmaz, kendimiz yaparız. Dünyada böyle yerler var.

Kürdistan mı dediniz?

- Ne diyeceğim? Yunanistan, Makedonya"ya Makedonya demiyor diye biz de demiyor değiliz. Irak Anayasası"nda ne yazıyorsa o. Kendi anayasalarında yazıyor. Şu bir gerçek ki, Irak"ın kuzeyindekiler Türkiye"yi kaybetmenin ne olduğunu iyi hesaplamalı.

Çok samimi görüşme

Heyetler arası çok samimi görüşmeler yaptıklarını ifade eden Gül, ilişkileri her alanda geliştireceklerini kaydetti. Enerji, Irak petrolü ve gazının çıkarılması ve pazarlanması konusunu görüşüldü.

MİLLİYET