Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, ''Bosna-Hersek ve Türkiye ilişkileri sadece devletten devlete değil, halktan halka, gönülden gönüle bir ilişkidir'' dedi.

Bakan Gönül, resmi ziyarette bulunmak üzere dün geldiği Bosna-Hersek'in başkenti Saraybosna'da, bugün Bosna-Hersek Savunma Bakanlığında Selmo Çikotiç'le görüştü. Bakan Gönül, Bosna-Hersek Savunma Bakanlığı'na gelişinde askeri törenle karşılandı. Her iki ülkenin ulusal marşlarının okunmasının ardından, Bakan Gönül ve Çikotiç, beraberlerindeki heyetlerle görüşme yaptı.

Görüşmenin ardından Bakan Gönül ve Çikotiç, basın açıklaması yaptı.

Bakan Gönül, Türkiye ve Bosna-Hersek arasındaki savunma ve askeri alanda işbirliği konularını Bakan Çikotiç'le görüştüklerini ifade etti.

Bosna-Hersek'e ilk olarak 2002 yılında geldiğini belirten Bakan Gönül, aradan geçen 8 yılın ardından tekrar ziyaret ettiği bu ülkedeki gelişmeleri görmekten büyük mutluluk duyduğunu kaydetti.

Bakan Gönül, 8 yıllık aradan sonra Bosna-Hersek'teki gelişmelerin sadece şehircilik anlamında olmadığına dikkati çekerek, ''Bosna-Hersek'in bir devlet olarak uluslararası camiada kazandığı önemi görmekten de büyük mutluluk duydum'' dedi.

Bosna-Hersek ve Türkiye ilişkilerinin sadece devletten devlete değil, halktan halka gönülden kurulan ilişkiler olduğunu vurgulayan Bakan Gönül, iki ülkenin diğer bakanlıkları arasında olduğu gibi Savunma Bakanlıkları arasında da var olan işbirliklerinin geliştirileceğini ifade etti.

Bakan Gönül, Türkiye ve Bosna-Hersek Milli Savunma Bakanlıkları arasında savunma sanayi ve askeri alanda iş birlikleri bulunduğuna işaret ederek, ''Askeri alanda karşılıklı öğrenci gönderme ve yapılan tatbikatlarda kendisini göstermiştir. Savunma sanayi ilişkilerimiz ise kendi silahlı kuvvetlerimizi kendi ürettiğimiz silah ve teçhizatlarla donatma konusunun her iki ülke için de bir hedef olduğunun tespit edildiğini gördük. Bosna-Hersek'in çok güzel savunma sanayi alt yapısı bulunuyor. Bunların nasıl yeniden işlevsel hale getirileceği ve birlikte üretim yapılacağı konusunda teknik heyetlerimiz inceleme yapacak.''

Bosna-Hersek'in mayın temizleme konusunda da tecrübesi bulunduğunu söyleyen Bakan Gönül, Türkiye'den gönderilen uzmanların, burada mayın konusunda eğitim gördüklerini dile getirdi.

Bakan Gönül, her iki bakanlığın gelecekte askeri, savunma ve uluslararası ilişkilerde daha önemli işbirliğine gideceklerini de kaydetti.

Bakan Gönül, ayrıca Bosna-Hersek'i Birleşmiş Milletler'de yürüttüğü önemli çalışmalarından ve Avrupa Birliği'nin vizeleri kaldırmasından dolayı tebrik etti.

-BAKAN ÇİKOTİÇ'İN KONUŞMASI-

Bosna-Hersek Savunma Bakanı Selmo Çikotiç de yaptığı açıklamada, iki ülkenin savunma bakanlıkları arasındaki mevcut işbirliğinin çok iyi bir düzeyde olduğunu bugün yapılan toplantıda teyid ettiklerini kaydetti.

Çikotiç, toplantıda iki ülkeyle ortak programlar çerçevesinde eğitim, tatbikat, mayın temizleme, savunma sanayi alanlarında iş birliğinin ve Bosna-Hersek'e NATO üyeliği yolunda Türkiye'nin desteğinin artırılmasına karar verdiklerini belirtti.

Son 20 yılda Türkiye'nin ekonomi, siyaset, teknoloji, kültür gibi alanlarda çok önemli adımlar atarak küresel bir aktör olduğunu vurulayan Çikotiç, Bosna-Hersek'in Türkiye ile ortaklık ve iyi işbirliği anlamında ısrar etmesinde büyük nedenler olduğunu dile getirdi.

Bakan Çikotiç, ayrıca Bosna-Hersek'in jeopolitik, jeoekonomik ve jeokültürel konumuyla bu işbirliğinde Türkiye Cumhuriyeti için çekici bir ortak olabileceğine de işaret etti.

A.A.