Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, Suriye-İsrail dolaylı görüşmelerinde Türkiye'nin arabuluculuk rolüne ilişkin olarak "Türkiye'nin taraflı davrandığı" şeklinde İsrail'den gelen yorumu eleştirdi ve Türkiye'nin objektif bir tutum içinde olduğunu, İsrail'in hoşlanmadığı şeyin bu olduğunu söyledi.

Esad, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile düzenledikleri ortak basın toplantısında yaptığı konuşmada, "Türkiye'nin objektif tutumuna karşı çıkıyorlar. Türkiye'nin dili objektiftir ve bu objektifliği İsrail istememektedir" dedi.

Türkiye'nin arabuluculuk için hazır olduğunu bildirdiğini hatırlatan Esad, "Ancak biz, şu anda sanal bir ortakla karşı karşıyayız. Ne olduğunu bilmiyoruz çünkü İsrail'in terminolojisi sürekli değişiyor" diye konuştu.

Türkiye'nin arabuluculuğundan memnun olmakla birlikte başka ülkelerin yardımlarını reddetmediklerini de ifade eden Esad, "Ancak bu, başarılı birinin yerine birini getirmek anlamında değildir" dedi.

Orta Doğu'da barışın tesisi için Türkiye'nin büyük çaba harcadığını kaydeden Esad, "Türkiye'nin Orta Doğu barışı konusunda rol oynayan büyük aktörlerden biri olduğunu" söyledi.

Esad, "Türkiye ve Suriye'nin Orta Doğu'da barışın tesisini istediklerini ancak barış sürecinin süreklilik arz etmediğini, iniş-çıkışlar gösterdiğini" kaydetti.

Gazze konusunda da Türkiye'nin tutumunun herkes tarafından bilindiği hatırlatmasını yapan Esad, "Herkes oradaki ambargonun kaldırılmasını istemektedir. Suriye'den Gazze'ye (Türk) yardım konvoyu geçti. Türk halkına gösterdiği hayırseverlik için çok teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

TÜRKİYE'NİN, SURİYE LÜBNAN YAKINLAŞMASINDAKİ ROLÜ

2002 yılında Cumhurbaşkanı olarak Lübnan'ın ziyaret ettiğini de anımsatan ve bu ülke ile karşılıklı ziyaretlerin sürdüğünü ifade eden Esad, bu ülkede yeni bir hükümetin iş başına geldiğini ve bu hükümetin muhtemelen şu anda, kendi iç meseleleriyle daha çok meşgul olduğunu belirtti. Esad, Lübnan-Suriye ilişkilerinde yaşanan olumlu gelişmelerde Türkiye'nin de rolü olduğunu ifade ederek, "Türkiye'nin bu konudaki rolünü çok az kişi biliyor" dedi.

Esad, "Bölge ülkeleri arasındaki ilişkilerin doğal ve sağlam olması gerektiğini" belirtti.

"KİM ORTA DOĞU'DA GÜVENLİK İSTİYORSA BU İLİŞKİLERİ ALMALI"

Türkiye-Suriye ilişkilerinin bölgede örnek teşkil etmeye başladığını belirten Esad, "Kim Orta Doğu'da güvenlik istiyorsa bu ilişkileri düşünmeli, incelemeli örnek almalı" diye konuştu.

Esad, Türk ve Suriye tarihinin ortak tarihi zemine dayandığını ancak bu ilişkilerin yeterli olmadığını ve farklı ortak değerler etrafından bir araya gelinmesi gerektiğini söyledi.


Türkiye-Suriye ilişkileri ve işbirliği çerçevesinde "kısa zamanda, çok büyük işler başarıldığını" ifade eden Esad, "Ancak önümüzde uzun bir yol var" dedi.

Esad, "Ben ve kardeşim Erdoğan öğrendik ki, eğer kişi kendine saygı duyarsa, ülkesine saygı duyarsa halkının desteğini alır. Bütün kartlarını masa altında değil masa başında kullanırsa bütün dünyanın saygınlığını kazanırsınız" şeklinde konuştu.

Esad, bugün imzalanan anlaşma ve mutabakat zaptlarının yarından itibaren fiili olarak uygulamaya konulacağını belirterek, "Bu, bize büyük sorumluluk yüklüyor. Tabi ki iş adamlarına büyük rol düşüyor" dedi./yeni şafak