Cihaner, park açılışı için geldiği Pazarcık ilçesinde, AA muhabirinin ''3. Yargı Paketi''ne ilişkin sorusu üzerine, CHP'nin özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasına destek verdiğini anımsattı.

Ancak özel yetkili mahkemelerin ellerindeki davalar bitinceye kadar devam etmesinin, bu sürecin en az 20 yıl sürmesi anlamına geldiğini belirten Cihaner, şöyle konuştu:

''Bu yasayla tutuklu milletvekilleri tahliye olamayacaklar. 3. Yargı Paketi'nde tutukluluk rejimine ilişkin kayda değer bir değişiklik yok. Tek kayda değer değişiklik ise adli kontrol tedbirindeki 3 yıllık süre sınırının kaldırılması. Oysa devam eden ve kamuoyunda rahatsızlık yaratan, 'haksız tutuklamalar' olarak nitelendirilen tutuklamalarla ilgili olarak gerekçelere baktığımız zaman bunlar, 'kaçma ve delilleri karartma' şüphesiyle, gerekçesiyle verilmiş tutukluluklar.

Zaten kaçma ve delilleri karartma gerekçesiyle verilmiş tutuklama kararlarında adli kontrole hükmedilemez. 'Tutuklama nedenlerinin yeniden formüle edilmesi' gibi kamuoyuna sunulan bir düzenleme daha var. O da mevcut yasada var olan kriterlerin tek maddede toplanmasından ibaret.''

Cihaner, yasa değişikliğinden dolayı tutuklu milletvekillerinin tahliyesini beklemenin çok gerçekçi olmayacağını ifade ederek, ''Bunlar zaten hukuken tutuklu olan kişiler değil. Zaten bu kişiler kanun ihlal edilerek tutuklandılar. Eğer bir tahliye söz konusu olacaksa bu ancak mevcut statünün sürdürülememesi gerekçesiyle olabilir'' diye konuştu.

''Yasa gidecek Anayasa Mahkemesi'ne''

Özel yetkili mahkemelerin ellerindeki davalar bitinceye kadar görevlerine devam edeceğini bildiren Cihaner, şöyle devam etti:

''Bu en azından en iyi ihtimalle bir 20 yılık süre demektir ve onlarla aynı şekilde kurulmuş aynı suçlara bakan hatta daha anti demokratik hükümleri uygulayacak sayıları daha fazla özel yetkili mahkemelerin kurulması... Özel yetkili mahkemeler kaldırılmış değil. Dolayısıyla Cumhuriyet halk Partisi'nin Anayasa Mahkemesi'ne götüreceği yasa, özel yetkili mahkemeleri kaldıran yasa değil. Özel yetkili mahkemelerin sayısını arttıran daha anti demokratikleştiren, hukuk devletinde olmaması gereken şekilde yeniden dizayn eden bir yasa gidecek Anayasa Mahkemesi'ne.'' AA