Bakan Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de son 10 yılda bilişim sektörünün baş döndürücü bir hızla geliştiğine dikkati çekerek, 10 yıl önce önlerine ''Bilgi toplumu olma'' hedefini koyduklarını ve bu hedefler doğrultusunda gerekli olan alt yapı ve mevzuat çalışmalarını büyük bir titizlikle sürdürdüklerini söyledi.

ALTYAPI İHTİYAÇLARINI HIZLI BİR ŞEKİLDE TAMAMLIYORUZ

Türkiye'nin, bilişimde yüksek hedefler doğrultusunda hareket edilerek, beklenilenden çok daha fazla büyüdüğünü ifade eden Yıldırım, şimdi bu hızlı büyümenin hormonlu büyümeye dönüşmemesi ve sağlıklı bir büyümeyi sağlamak için sürekli olarak sektörün ihtiyaç ve beklentilerini takip ettiklerini kaydetti. Bakan Yıldırım, ihtiyaç duyulduğunda ivedilikle ilgili mevzuat ve altyapı ihtiyaçlarını hızlı bir şekilde tamamladıklarını belirtti.

HIZLI GENİŞBANT HİZMETİ DEVREYE ALINACAK

Bu kapsamda son olarak Bilgi Teknolojileri ve iletişim Kurumu'nun (BTK) kabul ettiği yeni düzenlemeyle daha önce işletmecilerle Türk Telekom arasında mesafe konusunda hesaplaşmalarda çıkan anlaşmazlıklar giderilerek bir hesap yöntemi ortaya konulduğunu ifade eden Yıldırım, bu fiyat politikasına göre, Referans Kiralık Devre Teklifi kapsamında, yurtiçi bakır devrelerde 16 Mbit/saniyeye varan bant genişliği kapasitesi artırımı sağlanacağını, eş zamansız ara hız kademeleri sunulacağını ve EkoTunnel tanımıyla yeni hızlı genişbant hizmetinin de devreye alınacağını bildirdi.

MADDİ İYİLEŞME SAĞLANACAK

Türk Telekom'un daha önce alternatif işletmecilerden her birim için teminat mektubu talep ettiğini, ancak BTK'nın yeni düzenlemesiyle kısmen de olsa işletmeciler lehine kullandığı kapasitesiyle doğru orantılı tek bir teminat mektubuna geçildiğini belirten Yıldırım, şunları kaydetti:

"Ortak tesis paylaşımında Türk Telekom lehine olan durumun, işletmecilerin mağduriyeti gözetilerek değiştirilmesi ve aynı noktada birden fazla müracaatta tek fiyat uygulamasının getirilmesi, alternatif işletmecilere küçük de olsa maddi olarak iyileşme sağlayacaktır. Yerelde kullanılmak istenilen tesis paylaşımında ise anlamsız şekilde ilgili belediyelerden istenilen izin belgeleri talebi ortadan kaldırıldı. Bu da tesis paylaşımının daha hızlı yapılabilmesine olanak sağlayacaktır.

CİDDİ BİR FİYAT POLİTİKASI YÜRÜRLÜĞE KONACAK

BTK'nın onayladığı tarifelerle, bir yandan alternatif telekom hizmeti sunan işletmecilere, tüketicilere ürün çeşitliliği sunabilme imkanı sağlarken, öte yandan işletmecileri de düşünen bir modelle pastayı büyütme yönünde ciddi bir fiyat politikasını yürürlüğe koymuş oluyoruz.''