Buna göre, 4 Aralık"ta yürürlüğe girmesi planlanan kararnamede referans fiyatın yüzde 60"ını baz almayı planlayan hükümet, bu oranı yüzde 66"ya çıkaracak. Orjinal ilaçtaki indirimin 1 puanından vazgeçilecek.

HÜKÜMETİN, ilaç harcamalarında tasarruf amacıyla indirim yapanken referans fiyatın yüzde 60"ını baz alacağını açıklaması üzerine başlayan tartışmalarda anlaşma noktasına gelindi. İlaç firmaları ve eczacılardan gelen tepkiler üzerine, yarından itibaren uygulamayı düşündüğü ilaç fiyat kararnamesi üzerinde oynamayı kabul eden hükümet, 60 olarak belirlediği oranı 66"ya çıkarmaya sıcak bakıyor.

Pazarlıklar bitmedi
Türkiye çapında 24 bin eczane 4 Aralık Cuma günü kepenk kapatma eylemine hazırlanırken, bir yandan ilaç sanayicileriyle pazarlık görüşmeleri devam etti. Hükümetin hazırladığı ilaç fiyat kararnamesine eczacıların tepkiler sürerken, ilaç üreticileri de şartların yeniden gözden geçirilmesi ve iyileştirilmesi için yetkililerle pazarlığa oturdu. İlaç sektörü temsilcileri, indirimin yüzde 66"da eşitlenmesini talep etti. Hükümetin de, yüzde 66 oranına ve iskonto oranlarında bazı düzenlemeler yapılmasına sıcak baktığı öğrenildi.

Yüzde 60"dan vazgeçiliyor
Hükümet, halen uygulamada orijinal ilaçta referans fiyatın yüzde 100"ünü, jenerik ilaçta ise fiyatın yüzde 80"inini baz alırken, 4 Aralık"ta yürürlüğe sokmayı planladığı kararname ile bu oranı yüzde 60"a indirerek bir eşitleme yapmayı planlıyordu. Bu yüzde 60"ta eşitlemenin yanı sıra hükümet ayrıca indirim uygulanmasını da öngörüyordu. 4 Aralık"ta devreye girecek olan kararname indirim oranı jenerik ilaçta yüzde 11 olarak belirlerken, orijinal ilaçta yüzde 11 artı yüzde 13"lük (toplamda yüzde 24) bir indirim öngörüyordu.

Yüzde 66"ya eşitlenecek
Dünkü görüşmelerin sonunda hükümet ve ilaç üreticileri yüzde 60"lık oranın yüzde 66"ya çıkarılması konusunda anlaşmaya vardı. Buna göre orijinal ilaçta da, jenerik ilaçta da aynı oran uygulanacak. Hükümet, bundan sonra referans fiyatın yüzde 66"sını baz alacak. İndirim oranı ise jenerik ilaçta kararnamede öngörüldüğü gibi yüzde 11"de tutulacak. Orijinal ilaçta ise yüzde 11 artı yüzde 12 olacak. Yani hükümet kararnamede öngördüğü toplam yüzde 24"lük indirim oranından 1 puan feragat edecek.

3 ayda bir kontrol edilecek
Hükümetin bu kararnameyi tasarruf sağlamak için çıkarmış olması da gözardı edilmeyerek, bu anlaşmanın kamuya ne getirip ne götürdüğü de kontrol edilecek. Yeni uygulamanın sonuçları 3 ayda bir kontrol edilecek. Devletin ilaç harcamalarının ne boyuta ulaştığına bakılarak ona göre uygulama da değişikliğe gidilecek. Eğer hükümet bütçede ilaç harcamalarını tutturmakta zorlanırsa, orijinal ilaçtaki yüzde 12"lik indirim oranı yüzde 13"e çıkarılacak. Bu 1 puanlık artış arzu edilen tasarrufu sağlamazsa, yüzde 66 olarak alınan oran kademeli olarak aşağıya çekilecek.

Mevcut uygulama nasıl

Hükümet halen referans fiyat uyguması yapıyor. Bu uygulamada da orijinal ilaçta referans fiyatın yüzde 100"ünü, jenerik ilacın yüzde 80"ini baz alıyor.

Kararname ne diyor

Fiyatlandırmada orijinal ya da jenerik ayrımı yapmadan yüzde 60 baz alınacak. Ayrıca jenerik ilaçta yüzde 11, orijinal ilaçta da yüzde 11+13 indirim yapılacak.

Anlaşma nasıl oldu

Fiyatlamada eşitlemeden ve indirimden vazgeçilmeyecek. Ancak baz alınacak oran referans fiyatın yüzde 66 olacak. İndirim jenerik ilaçta yüzde 11, orijinal ilaçta ise yüzde 11+12 olacak.

Tasarruf miktarı biraz azalacak

İLAÇ firmalarının yanı sıra eczacıların da tepki gösterdiği kararname ile hükümetin 3.3 milyar lira civarında tasarruf edeceği planlanıyordu. Üzerinde anlaşmaya varılan rakamlarla ise hükümetin 2.5 milyar lira 3 milyar lira arasında bir tasarruf sağlayabileceği hesaplanıyor. /hürriyet